Κρίσιμη αναμένεται η εβδομάδα που διανύουμε αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς καθώς τα υψηλά κρούσματα κορωνοϊού και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μεταθέτουν μια εβδομάδα τουλάχιστον τις κυβερνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αν και η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο έχει κλειδώσει ως επόμενο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με το Πάσχα να είναι ημερομηνία ορόσημο για έστω μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, την Παρασκευή, να συζητηθούν εκτενώς τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών.

Mε βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και με δεδομένη την ανάγκη για «σίγουρα και ασφαλή» ανοίγματα στη λογική του Μαξίμου «να μην ξανακλείνει ό,τι ανοίγει», προκρίνεται το ενδεχόμενο μετάθεσης του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση, παρότι ήθελαν ως αναγκαία «ανάσα» για την οικονομία την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου, προετοιμάζονται ήδη για το σενάριο της 5ης Απριλίου.

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε στο MEGA,  ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε και ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Mιλώντας στον Σκάι, πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

Επόμενη βήμα σχολεία και εστίαση

Ημερομηνία εντός του Απριλίου αναζητείται και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Ενα από τα σενάρια είναι πρώτα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια στις 12 Απριλίου και μια εβδομάδα μετά να ανοίξουν τα Δημοτικά, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μια εβδομάδα αφού στη συνέχεια ξεκινούν  οι διακοπές του Πάσχα.

Για την εστίαση ο στόχος παραμένει να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια εντός τους Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, με πιθανή ημερομηνία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία θα καθοριστεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι στόχος είναι η αγορά να μη χάσει την εορταστική περιόδο.

Για τη μετακίνηση από Νομό σε Νομό ο σχεδιασμός είναι να επιτραπεί από τη Δευτέρα 26 Απριλίου.