1821-2021 : Δύο αιώνες από την ένδοξη εξέγερση

Φορείς και πρωτοβουλίες ετοιμάζονται να εορτάσουν τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την εξέγερση που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η ένδοξη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Ελληνες με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση.

Εξ ου και πρέπει, 200 χρόνια μετά, να υπογραμμιστεί η σημασία της. Ενδεικτικά, οι εκδηλώσεις που συντονίζονται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» – η οποία συστάθηκε για να σχεδιάσει τον εορτασμό της συμβολικής επετείου και για να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να αναλογιστούμε όλοι τη σύγχρονη ιστορία μας, να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας – κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες: «Το 1821 στην Ελλάδα και τον κόσμο», «Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων», «Οι Ελληνες που άφησαν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο» και «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος περιγράφει τις ποικίλες αυτές δράσεις, αναφερόμενος παράλληλα και στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχουν καταρτίσει και άλλοι σημαντικοί φορείς, όπως η «Πρωτοβουλία 1821-2021», το Ιδρυμα της Βουλής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό να τιμήσουν τους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk