Το άφηνε να πλανάται έως την τελευταία στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν εάν θα ερχόταν ή όχι στην Αθήνα. Ήθελε, βλέπετε, πολύ να έρθει στην Ελλάδα, να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά δεν το ανακοίνωνε.
Ήθελε να παρακολουθήσει από την ειδική εξέδρα που θα στηνόταν στο Σύνταγμα, μαζί με την σύζυγό του Μπριζίτ την στρατιωτική παρέλαση, να έβλεπε τα Rafale, να πετούσαν μαζί με τα ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά πάνω από την Αθήνα, πλην όμως η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων στην Γαλλία τον ανησυχούσε.
Ζήτησε εάν ερχόταν να  επισκεφθεί το καινούργιο κόσμημα της Αθήνας την Εθνική Πινακοθήκη.  Έλα όμως που τα κρούσματα του κορωνοϊού έκαναν επέλαση στη Γαλλία. Το σκληρό lockdown έχει ήδη επιβληθεί στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες 16 περιοχές της Γαλλίας. Έτσι ο Μακρόν ακύρωσε την  επίσκεψή του στην Ελλάδα, αλλά μας στέλνει τα Rafale.  Ενα σμήνος  από τέσσερα  Rafale της Armee de l’Air et l’Espace έχει προγραμματισθεί να πετάξει μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage καθώς και με αμερικανικά F-16 (από αμερικανική βάση στην Ιταλία) στον Αττικό Ουρανό, τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Μαζί με τα μαχητικά, θα εμφανιστεί και ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο τάνκερ (KC-35) της USAF, που αυτές τις ημέρες σταθμεύει στη Σούδα

Οι Αμερικανοί στέλνουν και αεροπλανοφόρο

Οι Αμερικανοί δεν στέλνουν μόνον τα F-16 και το ιπτάμενο τάνκερ, αλλά και ένα ολόκληρο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο το Αϊνζεχάουερ (ή Άικ, όπως το αποκαλούν) με φοβερή δύναμη πυρός, με πυραύλους Τόμαχωκ και με 90 μαχητικά αεροσκάφη F-18. Θα δέσει στην κρηπίδωμα K-14, της Σούδας, το μοναδικό κρηπίδωμα όπου μπορούν να δέσουν  πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια στη Μεσόγειο. Την Τρίτη θα το επισκεφθεί  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα μιλήσει με τους νεαρούς πιλότους και με τους αξιωματικούς του αεροπλανοφόρου. Θα τον συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***
Οι 40 καλεσμένοι της Προέδρου

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μην έρθει ο Μακρόν στην Αθήνα δημοσιοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων». Στην Αθήνα πάντως έως την τελευταία στιγμή δεν ανακοίνωναν ούτε την πιθανή ακύρωση της επίσκεψης Μακρόν, ούτε καν ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες», μου έλεγαν οι συνεργάτες της. Το μόνον που είπαν ότι περίπου οι καλεσμένοι θα είναι 40, ανάμεσα στους οποίους και ο Αλέξης Τσίπρας και η Γιάννη Αγγελοπούλου. Την Αστυνομία επίσης δεν την έβλεπα να παίρνει ειδικά μέτρα για επικείμενη άφιξη του προεδρικού ζεύγους στην Αθήνα. Πού άλλες φορές. Έως και αστυνομικό που γνώριζε γαλλικά είχαν επιστρατεύσει για την φρουρά του Γάλλου Προέδρου

***
Η αρχισμηνίας συμπαρουσιάστρια του Αλιάγα

Α, να μην το ξεχάσω. Αποφασίστηκε τη μετάδοση της παρέλασης να την κάνει μεν Έλληνας δημοσιογράφος, αλλά που εργάζεται στην Γαλλία. Έτσι έχει επιλεγεί, ο Νίκος Αλιάγας, όπως με ενημερώνουν από το ΓΕΕΘΑ. Συμπαρουσιάστριά του έχει επιλεγεί μια αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, η Σοφία Κορμά από τη Καλαμάτα, η οποία να σημειώσω έχει τηλεοπτική εμπειρία, αφού παρουσιάζει την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρατική τηλεόραση.

Η Αρχισμηνίας Π.Α. Σοφία Κορμά

***
Οι 632 πορείες του Φεβρουαρίου
Στη ΝΔ, στο μεταξύ, μετρούν τις πορείες που έγιναν τον Φεβρουάριο για να δείξουν πόσο εύκολα μπορεί να γίνει εξ αιτίας αυτών η διασπορά του ιού.  Συνολικά έγιναν 632 πορείες  σε ολόκληρη τη χώρα από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις μισές εξ αυτών για τον Κουφοντίνα. Εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας και με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται, είχαμε, ανακοινώνει η ΝΔ, 14 πορείες την ημέρα στην επικράτεια και 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα. Τις μέρες που οι πολίτες έδιναν σκληρή μάχη κατά της πανδημίας ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε το ρίσκο για την εξάπλωση της. Και δυστυχώς συνεχίζει σε αυτό το δρόμο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλεί σε διαδηλώσεις.***
Έρχεται στην Ελλάδα  το self- testingΣημαντικό όπλο  κατά του covid θεωρείται η στρατηγική του self-testing. Με αυτό οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν rapid test και ακόμα στο σπίτι τους. Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά. Μαθαίνω λοιπόν ότι το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια. Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κορωνοϊό.***
Προσεχώς επιστράτευση γιατρών

Ήταν δραματική η έκκληση που απεύθυνε ο υπουργός Υγείας Κικίλιας προς τους ιδιώτες γιατρούς να συστρατευθούν στο ΕΣΥ, τώρα που η χώρα και το Σύστημα Υγείας τους έχει ανάγκη. Είναι τόσο επείγουσα η ανάγκη για στελέχωση του ΕΣΥ από γιατρούς που ο κ. Κικίλιας έθεσε και μια προθεσμία, έως την Παρασκευή το βράδυ. Διαφορετικά θα πείτε; Θα ακολουθήσει η επιστράτευση. Και ξέρετε πόσοι ανταποκρίθηκαν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές; Μόλις 50! Ο ΙΣΑ, με  ανακοίνωσή του, κάλεσε για άλλη μια φορά τα μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς.

***
 Ο Παππάς, ο Καλογρίτσας και το White Porcha

Θα πρέπει να ξέρετε ότι πλησιάζει η ημερομηνία όπου θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Εκεί γύρω στο τέλος Μαρτίου να την περιμένετε.  Ένας από τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν ενώπιον της προανακριτικής θα είναι και ο Χρήστος Καλογρίτσας. Θα έχει ενδιαφέρον όταν κληθεί επειδή θα πρέπει να εξηγήσει τι εστί… White Porcha. Αλλοι μάρτυρες, όπως μαθαίνω θα είναι οι συνεργάτες του κ. Καλογρίτσα, Τόμπρας και Νικολάου. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται, με τις αποκαλύψεις που θα ακουστούν, να πλήξουμε. Τι βοσκοτόπια, τι Ινστιτούτα Φλωρεντίας, τι τηλεοπτικές άδειες κτλ. θα ακούσουμε, δεν λέγεται. Αφήστε που θα καταθέσουν και οι Παλαιστίνιοι της κατασκευαστικής CCC για να μάθουμε πού πήγαν επιτέλους τα 3 εκατ. ευρώ.

***
Λουλούδια στον τάφο του Κολοκοτρώνη

Η Αθήνα τιμά τους νεκρούς  της φροντίζοντας τα μνημεία τους.  Παραμονές της 25ης Μαρτίου λοιπόν  ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στους 21 ανδριάντες των ηρώων της Επανάστασης στο Πεδίον του Άρεως ενώ  ανάλογοι καθαρισμοί θα ξεκινήσουν από σήμερα στους 70 τάφους  των μορφών του Αγώνα που βρίσκονται στο  Α΄ Νεκροταφείο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους  εξ’ αυτών όπως του Θ. Κολοκοτρώνη και του πυρπολητή Κων. Κανάρη, κάποιοι έχουν ανάψει τα καντήλια και φρεσκάρει τα λουλούδια.

***

Όταν το ΚΚΕ κάνει ντοκιμαντέρ για το 1821

Η πανδημία δεν στάθηκε εμπόδιο στο να υλοποιήσει το ΚΚΕ τις πρωτοβουλίες του για το γιορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Εκτός από την έκδοση «1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας του κόμματος το ΚΚΕ ετοίμασε και ντοκιμαντέρ και μάλιστα 6 επεισοδίων. Η υλοποίηση του ντοκιμαντέρ δεν ανατέθηκε σε κάποια ιδιωτική εταιρεία παραγωγής, αλλά σε ομάδα δουλειάς με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, κάμεραμαν, μοτέρ, graphic designer οι οποίοι προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους. Το ΚΚΕ βέβαια έχει πείρα από τέτοιες παραγωγές. Θυμίζω το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, αλλά και τελευταία το ντοκιμαντέρ για τη Γυάρο ως τόπο φυλακής και εξορίας.
Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής με αναφορές στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην Ύδρα, σε περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Καλαμάτα, η Δημητσάνα, η Τρίπολη, το Ναύπλιο κ.α. αλλά και στο Μεσολόγγι. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από την Εύα Φάμπα και έχει ύφος και αναφορές σε παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που αναφέρονται στην περίοδο. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, το βράδυ, στο κανάλι του ΚΚΕ στο ΥοuΤube με το 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας». Και αν κρίνω από το διαφημιστικό σποτ πρόκειται για επαγγελματική και προσεγμένη παραγωγή.

***
Ο πράκτωρ 007 φέρνει λεφτά στην Ελλάδα

Όπως σας έχω ήδη πληροφορήσει από αυτή την στήλη ένα μέρος των γυρισμάτων μιας από τις επόμενες ταινίες του Ντάνιελ Κρεγκ θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί πια και τόση εντύπωση αφού στο ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) γίνεται εξαιρετική δουλειά στις διαπραγματεύσεις τέτοιων ζητημάτων. Μιλάμε πλέον για διαπραγματεύσεις με κολοσσούς του κινηματογράφου που στοχεύουν να αξιοποιήσουν τα εγχώρια εδάφη για γυρίσματα. Ανάμεσά τους το ΝΕΤFLIX, η UNIVERSAL, η PARAMOUNT και η DISNEY με την γνωστή ταινία για τον Γιάννη Αντετοκούμπο.

Η εν λόγω ταινία του τελευταίου μέχρι σήμερα Τζέιμς Μποντ (το «No time to die» θα είναι η πέμπτη και τελευταία ταινία του Κρεγκ ως 007) λέγεται «Knives out 2» και όπως φαίνεται από τον τίτλο είναι «συνέχεια» του «Knives out», δηλαδή του «Στα μαχαίρια» (2019)  όπου ο Κρεγκ υποδύθηκε τον Μπενουά Μπλανκ, δαιμόνιο ντετέκτιβ που καλείται πάντα να λύσει περίπλοκες υποθέσεις (κάτι σαν τον Ηρακλή Πουαρό ένα πράγμα). Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Ρίαν Τζόνσον, ο οποίος γύρισε και την πρώτη.

Να θυμίσω εδώ ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει γίνει στόχος ξένων παραγωγών είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια  παρουσίασε – επιτέλους – ένα οικονομικό προφίλ ελκυστικό και συμφέρον: 40% έκπτωση επιλέξιμων δαπανών σε μετρητά (cash rebate)… Μάλιστα, στις περιπτώσεις μεγάλων  ξένων παραγωγών όπως το «Knives out 2»  οποιοδήποτε μπάτζετ για το οποίο επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα είναι από 8 εκατ. Ευρώ και πάνω, πέρα από το 40 % του cash rebate, ο νόμος δηλαδή δίνει το δικαίωμα στην παραγωγή να εντάξει αλλοδαπά τιμολόγια, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος θα της επιστραφούν ακόμα περισσότερα χρήματα. Για να φέρει ένα έργο επιλέξιμες δαπάνες από 8 εκατομμύρια ευρώ και πάνω, σημαίνει ότι θα επενδύσει τουλάχιστον πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα!