Την πρώτη δόση του εμβολίου των AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκανε σήμερα το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Του χορηγήθηκε στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου, στη ΜΕΘ του οποίου είχε νοσηλευτεί πέρυσι τον Απρίλιο, όταν είχε προσληθεί από τον κοροναϊό.

Ο 56χρονος Τζόνσον ανέβασε φωτογραφία από τον εμβολιασμό του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ευχαριστώ όλους τους εκπληκτικούς επιστήμονες, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας και τους εθελοντές, που βοηθούν να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό»,  έγραψε. «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να επιστρέψουμε στις ζωές μας, κάτι που τόσο μας έχει λείψει, είναι να εμβολιαστούμε».

Έτσι, ο Τζόνσον έγινε ένας από τα 26 εκατομμύρια που έχουν μέχρι στιγμής λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήταν επίσης μία έμμεση, έμπρακτη απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού στην αναταραχή των τελευταίων ημερών που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη με το σκεύασμα της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρίας.

«Κυριολεκτικά δεν ένιωσα το παραμικρό, όλα ήταν πολύ καλά και γρήγορα και το συστήνω ανεπιφύλακτα», ανέφερε ο Τζόνσον αναχωρώντας από το νοσοκομείο. «Μην ακούτε μόνον εμένα, ακούστε τους επιστήμονες, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπλήρωσε. «Ο κίνδυνος είναι ο κοροναϊός».

Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, πάντως, αναμένεται σημαντική επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βρετανία, εξαιτίας καθυστερήσεων στις παραλαβές εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευάζονται στην Ινδία, καθώς και της ανάγκης επανεξέτασης -όπως ανακοινώθηκε- άνω του μισού εκατομμυρίων δόσεων.