Νέα μέτρα για την βελτίωση της συμμόρφωσης στα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία καθώς και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.


Η Επιτροπή ήταν αναμενόμενο να ζητήσει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα τα οποία θα αφορούσαν κυρίως rapid test.

Ένα όπλο ήταν λοιπόν να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες.

Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Το ένα όπλο λοιπόν είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες. Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Το σχέδιο του self testing

Άλλο ένα όπλο είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους.

Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της αύλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κοροναϊό.