Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να μαίνεται χωρίς ακόμη να έχει φτάσει στην κορύφωσή του, και με τα περισσότερα από 3.000 κρούσματα και τους 645 διασωληνωμένους, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τις δυνατότητες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μια «ανάσα» στις οικονομικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι προβληματισμοί αφορούν τώρα την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων κυρίως στην Αττική, η οποία χθες κατέγραψε 1.524 περιπτώσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές στο σύνολο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, εντοπίζεται τώρα στον Πειραιά, όπου η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1500% καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν επικρατήσει και αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνοντας τα περιοριστικά μέτρα να φαντάζουν «λίγα» σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορούν να δώσουν.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τις απαγορεύσεις, αίροντας στην πράξη το lockdown, με συναθροίσεις και στο σπίτι εκτός των εξόδων που λόγω των περιορισμών στο ωράριο κυκλοφορίας οδηγεί σε ακόμη περισσότερους συνωστισμούς.

Οι ΜΕΘ

Το κυρίαρχο ενδιαφέρον της επιτροπής στρέφεται στη διαχείριση των αυξανόμενων περιστατικών, με τους ειδικούς να προβλέπουν μικρά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας – τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο – προκειμένου να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς την απαιτούμενη νοσηλεία. Αντίστοιχα, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για περιστατικά covid, με την σύμπτυξη κλινικών άλλων παθήσεων. Όσο για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ που έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία ασθενών με αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζονταν και πριν την πανδημία, καθώς η χώρα διέθετε μικρό αριθμό κλινών εντατικής.

Το επόμενο σοβαρό ζήτημα που θέτει η επιτροπή για τον έλεγχο της πανδημίας, είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, προτείνοντας την απελευθέρωση των τεστ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στα γρήγορα τεστ αντιγόνων και να είναι δυνατός ο έλεγχος στην παραμικρή υποψία.

Εδώ, οι προτάσεις αφορούν την ενεργοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και της αγοράς, ώστε η δυνατότητα ελέγχου να επεκταθεί τόσο, ώστε να επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση, ακόμη και από τις πρώτες μέρες που κάποιος είναι φορέας του ιού, ώστε να μην υπάρχει διασπορά από τους ασυμπτωματικούς.

Στη λογική αυτή και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της πανδημίας.

Αντίθετα όμως, θα δώσει μια «ανάσα» τόσο στις μικρές επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους του τομέα αυτού, τονώνοντας λίγο την αγορά. Έτσι η πρόταση αφορά λειτουργία καταστημάτων με click away ή με ραντεβού με sms που θα διαρκεί ένα τρίωρο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θέτουν ορισμένο αριθμό πελατών στα καταστήματα ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Με την επιτήρηση ως βασική παράμετρο για την μετάβαση σε ηπιότερα μέτρα, οι προτάσεις που θα τεθούν αύριο, αφορούν την επέκταση του ωραρίου για το Σαββατοκύριακο με απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ αντί για 7 το απόγευμα που είναι σήμερα, τη δυνατότητα ανοίγματος των κομμωτηρίων και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων με ραντεβού, την άρση του ορίου των δύο χιλιομέτρων στις μετακινήσεις με όχημα για άθληση, αλλά και τη σύσταση για αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.