Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεχίζει τη συνεδρίαση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, «κλείδωσε» η παράταση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ και έπειτα.

Υπευνθυμίζεται πως μέχρι στιγμής η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μέχρι τις 7 το βράδυ.

Ανακοινώσεις και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε από τις 10 το πρωί με τους ειδικούς να συζητούν μία σειρά θεμάτων.

Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό το σχέδιο που προκρίνει.

Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση βλέπει θετικά το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Επίσης δεν αποκλείεται από αυτό το Σαββατοκύριακο να υπάρξουν μικρές προσαρμογές στα ωράρια κυκλοφορίας και τη χρήση του κωδικού 6, μιας και εκτός ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί, η ημέρα μεγαλώνει.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα καταργηθεί ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για βόλτα με τα πόδια ή άθληση και θα επιτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου για μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους όπως βουνό, θάλασσα, πάρκα κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα άνοιγμα και των αρχαιολογικών χώρων.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.