Lockdown : Η νέα συμφωνία με τους πολίτες που αναζητά η κυβέρνηση και οι «μικρές ανάσες ελευθερίας»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κοινωνικής αποσυμπίεσης αφήνοντας ανοιχτή τη χαραμάδα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μπροστά στην κόπωση έως δυσφορία των πολιτών και τις οικονομικές πληγές από τους παρατεταμένους περιορισμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να συνάψει μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες» ανακοινώνοντας χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και «μικρές ανάσες ελευθερίας» όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με τους ειδικούς να αναζητούν τη χρυσή τομή εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημικής κρίσης και να μην εισηγούνται τελικά την απελευθέρωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κοινωνικής αποσυμπίεσης αφήνοντας ανοιχτή τη χαραμάδα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Για το σκοπό αυτό επιστράτευσε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορωνοϊό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο για να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες κάνοντας και τον κυβερνητικό απολογισμό για την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας.

Επιβάλλεται να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίες σε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, είπε χαρακτηριστικά Ακης Σκέρτσος.

Υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρέμεται από μία κλωστή μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα σήμερα είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά, ωστόσο όπως είπε κάθε εβδομάδα «παρακολουθούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, δεν πρόκειται για μπρος – πίσω», εξήγησε, αλλά για «προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή» για τον περιορισμό της κινητικότητας και της μεταδοτικότητας του ιού.

Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» προς τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για «τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής, συλλογικής και εν τέλει εθνικής ευθύνης που έχουμε δείξει», ξεκίνησε την ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος, αλλά και ένα «μεγάλο, διαρκές ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο. «Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από εμάς», επεσήμανε εξάλλου, για να πάρει ξανά τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία, πρόσθεσε.

Η πανδημία μάς στέρησε πολλά, εν τούτοις «μάς βοήθησε να εστιάσουμε ξανά στα σημαντικά και τα ουσιώδη: όπως την αξία της ανθρώπινης ζωής, κάθε ανθρώπινης ζωής, τη φροντίδα για τους ευάλωτους, τους πιο ηλικιωμένους, τους ευπαθείς φίλους και γνωστούς», ανέφερε ακόμη με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι όλες οι παραπάνω αρχές αποτελούν από το ξεκίνημα της πανδημίας ως σήμερα τους οδηγούς της κυβέρνησης.

Όχι στους νέους διχασμούς – Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών σε αυτό το εθνικό κάλεσμα ευθύνης έχει υπάρξει «μια σπάνια στιγμή κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στιγματισθεί από νέους διχασμούς. Ζήσαμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε ανάγκη από άλλους, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την κούραση πολλών σε θυμό», στηλίτευσε εξάλλου.

«Η συστράτευση κράτους και πολιτών χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, την αλήθεια, μέσα από μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, αυτήν την ύστατη ώρα για να φτάσουμε με ασφάλεια, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο τέλος αυτής της περιπέτειας», ήταν μια φράση – κλειδί της ομιλίας του Α. Σκέρτσου.

«Ειδικά αυτήν την ώρα που οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν λόγω της εύλογης κούρασης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι μπορεί η κόπωση να θολώνει κάπως την κρίση μας, για τούτο και είναι αναγκαίο, όπως είπε, πριν κάνουμε το επόμενο βήμα, να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά ως σήμερα.

Καλύτερα από τις περισσότερες χώρες

«Κάποιοι ασκούν κριτική σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σαν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουμε εγκλειστεί και έχουμε στερηθεί τόσα πράγματα επί ένα χρόνο», κι όμως, συνέχισε, η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», επέμεινε.

Άλλωστε οι περισσότερες χώρες της ηπείρου μας έχουν πληγεί από τρία κύματα ως τώρα και κάποιες διανύουν ήδη το τέταρτο. Επίσης, μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση σε κρούσματα, και στην 23η θέση στους θανάτους. «Δυστυχώς οι θάνατοι από covid είναι ο πιο σκληρός αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας, είναι μια μακάβρια στατιστική που δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας: να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο», υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτοντας: «Τα μέτρα ναι, δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας και φέρνουν αποτέλεσμα».

Παρότι εξάλλου η Ελλάδα ξεκίνησε από τις χαμηλότερες θέσεις με δείκτη τον αριθμό τεστ, σήμερα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ. Με βάση το χάρτη του ECDC, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεστ, ήταν μια ακόμη αναφορά του.

Ο απολογισμός του έτους σε Υγεία – ΜΜΜ – ψηφιοποίηση κράτους

Από την αρχή της πανδημίας η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπήρξε «ύψιστη προτεραιότητά μας», είπε επικαλούμενος το στοιχείο ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σήμερα οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%, και σε απόλυτους αριθμούς, είναι 1.189. Και μαζί με τις ιδιωτικές ΜΕΘ που επιτάχθηκαν, αγγίζουν τις 1.410 (αύξηση 153% από το 2019). Αριθμός που είναι «πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε εμφατικά ο Α. Σκέρτσος.

Χωρίς να αρνηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα, ζήτησε όμως αφενός να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, αφετέρου τους εθνικούς πόρους. Και την ίδια στιγμή, έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Ενώ για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 850 οχήματα στην Αθήνα και 235 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα ο στόλος είναι 1.300 και 454 οχήματα αντιστοίχως, κατηγορώντας στο σημείο αυτό την αντιπολίτευση για «μίζερη και ανεφάρμοστη κριτική». Για να επαναλάβει την κριτική του, «θα ήταν ευχαριστημένοι ίσως μόνο αν είχαμε 10 εκατ. ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ».


Επιπροσθέτως μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους, το οποίο παρέχει πλέον 1.138 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, τόνισε.

«Η οικονομία άντεξε»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αυτή άντεξε. Προφανώς υπήρχε ύφεση, αλλά τα πήγε καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, κι αυτό παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό. Χάρη δε, στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που δεν είδαν αύξηση ανεργίας το 2020.
Γιατί τα κρούσματα ανεβαίνουν παρά τα περιοριστικά μέτρα;

«Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ, έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, για αυτό απαιτείται η μέγιστη ευθύνη από όλους», σημείωσε στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Α. Σκέρτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα του Φεβρουαρίου συνέβαλαν στην αναχαίτιση ενός πιο επιθετικού κύματος, εξήγησε παράλληλα και απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, ο Α. Σκέρτσος ήταν απόλυτος: Τα μέτρα δουλεύουν αλλά υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις του ιού, η κόπωση, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown. Ενώ και οι πορείες, συνέχισε, έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο δίμηνο, 632 πορείες, ήτοι 12 την ημέρα. «Όλα αυτά συμβάλλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», συμπέρανε.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων συστήνουν οι ειδικοί

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος  μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η άρση κάποιων περιορισμών δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία. «Να μη συμπεραίνουμε λανθασμένα ότι είναι ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν για να εκτονωθεί η δυσφορία και η κόπωση του κόσμου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον λόγο και θα πρέπει να τηρούνται τα όποια μέτρα με πολύ μεγάλη ευλάβεια».

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε πως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη.

«Βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας».

Με αυτά τα στοιχεία και με δεδομένη την κούραση του κόσμου από τους συνεχιζόμενους μήνες lockdown, «όποια μέτρα ανακοινωθούν θα αποτελέσουν μεγάλες ανάσες πληθυσμό», ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, τις επόμενες εβδομάδες «θα βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και αυτό θα αντανακλά σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών» ωστόσο «όποιο μέτρο ανακοινωθεί το οποίο ενέχει βαθμό κινητικότητας είναι χαμηλού ρίσκου», όποτε οι ειδικοί δεν περιμένουν περαιτέρω επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk