Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον με την πρώτη να ανακαλεί τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις, μετά τις εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η Μόσχα κάλεσε τον ρώσο επιτετραμμένο της στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις προκειμένου να αναλυθούν οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον.

Στόχος είναι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη φθορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν είναι δολοφόνος»

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον ρώσο ομόλογό του, ερωτηθείς σχετικά από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ περί ανάμιξης της Μόσχας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν σημείωσε: «Θα πληρώσει το κόστος. Θα το δείτε σύντομα».

«Τον γνωρίζω αρκετά καλά. Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι πιστεύει πως ο Ρώσος ομόλογός του είναι τόσο ψυχρός σαν να μην διαθέτει καν ψυχή.

Διαψεύδει, αλλά ετοιμάζεται η Μόσχα

Πάντως, το Κρεμλίνο απάντησε ήδη στις κατηγορίες περί εμπλοκής του στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της 15σέλιδης έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών «αβάσιμο», πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του ετοιμάζεται για νέο γύρο κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της.

«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας. Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου. Άρα, βλέπουμε αυτή την έκθεση ως λανθασμένη. Είναι απολύτως αβάσιμοι (σ.σ. οι ισχυρισμοί) και αναπόδεικτοι» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση φέρεται να παρουσιάστηκε αρχικά στον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, την επομένη των πρωτοφανών επεισοδίων στην Ουάσιγκτον και της εισβολής στο Καπιτώλιο.