Μόσιαλος : Ισχυρά αντισώματα σε μωρά από εμβολιασμένες μητέρες

Σύμφωνα με έρευνα από το Ισραήλ, τα μωρά από εμβολιασμένες ή θηλάζουσες μητέρες που είχαν εμβολιαστεί γεννιούνται με αντισώματα για τον κοροναϊό.

Ευχάριστα νέα, όσον αφορά στον εμβολιασμό, έρχονται από το Ισραήλ.  Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, σε μελέτη σε 40 νεογέννητα από ιατρικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ διαπιστώθηκε ότι όλα τα μωρά από εμβολιασμένες ή θηλάζουσες μητέρες που είχαν εμβολιαστεί γεννήθηκαν με ισχυρά αντισώματα για τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν για πόσο καιρό τα αντισώματα που προκαλούνται από τους εμβολιασμούς στη μητέρα, θα διαρκέσουν στα νεογέννητα.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν το όφελος των εμβολιασμών των εγκύων γυναικών.

Επισημαίνεται ότι όλες οι μητέρες είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Διαβάστε την ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας του LSE:

Νέα από το Ισραήλ: Τα μωρά από εμβολιασμένες ή θηλάζουσες μητέρες που είχαν εμβολιαστεί γεννιούνται με αντισώματα για…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Wednesday, 17 March 2021

Νέα από το Ισραήλ: Τα μωρά από εμβολιασμένες ή θηλάζουσες μητέρες που είχαν εμβολιαστεί γεννιούνται με αντισώματα για τον κορωνοϊό.

Στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ ανέλυσαν το αίμα από τον ομφάλιο λώρο -που είναι το ίδιο με το αίμα του μωρού- 40 νεογέννητων. Διαπίστωσαν πως όλα τα νεογέννητα είχαν ισχυρά ποσοστά αντισωμάτων όπως και οι μητέρες τους, που είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Το βασικό εύρημα της μελέτης -πως τα 40 βρέφη γεννήθηκαν με κάποια επίπεδα ανοσίας στον κορωνοϊό- θα εξεταστεί περαιτέρω. Δηλαδή θα παρακολουθήσουν για πόσο καιρό τα αντισώματα που προκαλούνται από τους εμβολιασμούς στη μητέρα, θα διαρκέσουν στα νεογέννητα. Για την ώρα είναι η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους και υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών, αλλά και τα οφέλη από τον εμβολιασμό της μητέρας στο νεογέννητο. Κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ήδη διαθέσιμα στο medRxiv (www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.11.21253352v1).

Η μελέτη διεξάγεται μεταξύ άλλων, από την ομάδα της καθηγήτριας Dana Wolf, επικεφαλής του τμήματος ιολογίας, σε συνεργασία με το τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας. Είχα αναφερθεί και παλιότερα στις βρετανικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των εγκύων υγειονομικών, που εξηγούσαν δεν υπήρχαν αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε έγκυες, αλλά τα πιθανά οφέλη για τις έγκυες που εργάζονταν σε περιβάλλοντα υψηλής έκθεσης στον κορωνοϊό ήταν μεγαλύτερα από τον πιθανό κίνδυνο.

Η Wolf σε συνέντευξή της στους Times of Israel, ανέφερε πως αντίστοιχα στο Ισραήλ, αρχικά, οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρότειναν τον εμβολιασμό σε έγκυες γυναίκες, καθότι οι κλινικές μελέτες δεν είχαν συμπεριλάβει έγκυες. Τα αποτελέσματα -θεωρούν οι ερευνητές – δικαιώνουν την οδηγία των αμερικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, αλλά και των βρετανικών και ισραηλινών υπουργείων υγείας και άλλων, που υποστήριξαν τον εμβολιασμό για την ανοσοποίηση των εγκύων γυναικών.

Επιπλέον, έχουμε αποτελέσματα από μια άλλη μικρή μελέτη από το Νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ, όπου συμμετείχαν 10 εμβολιασμένες θηλάζουσες μητέρες – μέλη του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου (πηγή: Times of Israel). Η ανάλυση έδειξε πως σε όλα τα δείγματα του μητρικού γάλακτος ανιχνεύτηκαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού μετά την 1η δόση του εμβολίου, με τα επίπεδα των αντισωμάτων να αυξάνονται μία εβδομάδα μετά τη 2η δόση. Δηλαδή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός αντισωμάτων στο γάλα και το αίμα μετά τον εμβολιασμό είναι συγχρονισμένος.

Είναι σαφές πως πρόκειται για μια πρώτη μικρή μελέτη. Μας δείχνει όμως τη σημασία του εμβολιασμού των θηλαζουσών όχι μόνο για τη δική τους προστασία, αλλά για τα οφέλη της προστασίας από τον κορωνοϊό στα νεογέννητα. Για την ώρα έχουμε λίγες μελέτες οπού οι μητέρες είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό, που να δίνουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο καιρό τα μωρά θα διατηρήσουν τα αντισώματά τους ή την προστασία που μπορούν να παρέχουν τα αντισώματα. Όμως ο προσδιορισμός των συσχετισμών της μητρικής και της νεογνικής ανοσίας είναι ένας τομέας υψηλής προτεραιότητας για τους ερευνητές και τα αυξανόμενα ευρήματά παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την μητρικής προέλευσης, πιθανώς προστατευτική νεογνική ανοσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk