Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown με τη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ κούρασης της κοινωνίας και κορύφωσης του τρίτου κύματος πανδημίας, το οποίο αποτυπώνεται στα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων και των διασωληνωμένων έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, γεννώντας δεύτερες σκέψεις στις υγειονομικές αρχές ως προς το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος κάποιων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τον προβληματισμό τους δε, έρχεται να ενισχύσει και η ανησυχία που υπάρχει στους επιστημονικούς κόλπους σχετικά με το αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα επιφέρει ένα απρόσεκτο άνοιγμα της αγοράς. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε ημερησίως και τις 3.500 κρούσματα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -ποντάροντας στους εμβολιασμούς- προανήγγειλε τις επόμενες 48 ώρες ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία φαίνεται πως θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και αργούς ρυθμούς.

«Κλειδώνει» η χαλάρωση απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, πάντα υπό την έγκριση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, προβλέπει αλλαγές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, αναμένεται να διευρυνθεί το επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00, αντί 19:00 που είναι σήμερα. Το μέτρο εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην εκτόνωση των πολιτών, δεδομένου μάλιστα ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν θα είναι ιδανικές για έξοδο από το σπίτι.

Το επόμενο μέτρο, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου, ενώ η επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς παίρνει παράταση για τις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα. Ένα από αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μπορεί να είναι η υποχρέωση της διπλής μάσκας ή συγκεκριμένου τύπου μάσκας για εργαζόμενους.

Δεν αποκλείεται, δε, το εν λόγω μέτρο να εφαρμοστεί και στο γενικό πληθυσμό, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε μερίδα ευρωπαϊκών χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί  η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξεταστούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες των νέων διαγνώσεων από τους ειδικούς και να προβούν στις ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Διάσταση απόψεων των λοιμωξιολόγων

Τον προβληματισμό τους για το αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα επιφέρει ένα απρόσεκτο άνοιγμα της αγοράς αλλά και για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εκφράζουν οι ειδικοί, στους οποίους παρατηρείται πάντως διχογνωμία ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης. Φαίνεται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, μέσα στα φυσιολογικά όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως ίσως της Τσικνοπέμπτης» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως «αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».

Από την πλευρά του ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κοροναϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Τον χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. «Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» επισήμανε.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, όπως το τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει» ανέφερε ακόμη.

Σε αντίθετο μήκος κύματος, να ανοίξουν τα πάντα και να βγει ο κόσμος έξω από το σπίτι, σε χώρους καλά αεριζόμενους, και να ανασταλούν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις παρά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού και διασωληνωμένων, ζητεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Την παρέμβασή του αυτή ο Μανώλης Δερμιτζάκης την έκανε μέσω Facebook. Αναλυτικά τι έγραψε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κ.λπ), ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα.

» Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο. Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα!»