Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι δύο ηγέτες συνέπεσαν στην θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο».

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ ενοχλούν τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία του Ερντογάν, που επιδιώκει επανεκκίνηση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο.

Την περασμένη Παρασκευή, μάλισα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Οι σχέσεις διακόπηκαν πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό», είχε πει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας: «Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης, ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο».

Την ίδια μέρα, όμως, το Κάιρο διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις, ούτε η προετοιμασία τους.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία – άμεσες ή έμμεσες – δεν πραγματοποιούνται», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες.