Εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο γεγονός, ας πούμε επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων για τον κορωνοϊό, ή καμιά αναταραχή ανά τον κόσμο, τότε στις 14 Ιουνίου ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη, με την ιδιότητα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Δύο ημέρες θα βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπάιντεν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σε αυτές τις δύο ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές συναντήσεις.

Έτσι δεν αποκλείεται (αν και ακόμα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί) να υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Άλλωστε τώρα που έφυγε από την Προεδρία ο Τραμπ ο κ. Ερντογάν έχει χάσει τα επικοινωνιακά προνόμιά που είχε με τον προηγούμενο πλανητάρχη. Αυτά που προς το παρόν έμειναν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι οι αυστηρές προειδοποιήσεις του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Πλίνκεν προς την τουρκική κυβέρνηση για τους S-400, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ην υπόσχεσή του για ενεργότερη ανάμειξη στο Κυπριακό.

***

Δένδιας και Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες όμως θα γίνουν και άλλες σημαντικές συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αφού ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ δεν πολυσυμφωνεί (προφανώς για λόγους ασφαλείας- όπως αφήνει να εννοηθεί) με τις διαδικτυακές διασκέψεις και προτιμά τις δια ζώσης συναντήσεις. Έτσι στις 23 και στις 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Τώρα εάν «ψήνεται» καμία συνάντηση των Νίκου. Δένδια και Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν γνωρίζω. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διερευνητικών και να μην ξεχνάμε ότι η σύνοδος των υπουργών διεξάγεται την παραμονή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στο μενού της περιλαμβάνει και κυρώσεις για την Τουρκία.

***
Ρεκόρ διασωληνωμένων

Συνεδριάσει την Παρασκευή, εκτάκτως, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο στης χώρας και να αποφασίσει την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση γίνεται την ώρα που καταγράφεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων από την αρχή της πανδημίας. Ανακοινώθηκαν 605 διασωληνώσεις. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την αρχή του έτους, με το προηγούμενο να καταγράφεται στις 3 Δεκεμβρίου όταν υπήρξαν 622 διασωληνωμένοι.

****
Η κόπωση φέρνει σταδιακή άρση των μέτρων

Φαίνεται πως η άρση των μέτρων είναι μία επιθυμία τόσο της κοινωνίας, η οποία είναι εξουθενωμένη καθώς από τις αρχές του μήνα βρίσκεται στο πιο σκληρό lockdown από την αρχή της πανδημίας με περιορισμούς ακόμη και στους κωδικούς στο 13033, όσο και της κυβέρνησης, η οποία μιλά πλέον για βαλβίδες εκτόνωσης, μιας και είναι ξεκάθαρο πως είναι αδύνατον να τηρηθούν όλα τα μέτρα στο έπακρον από τους εξουθενωμένους πολίτες. η επιτροπή θα εξετάσει αύριο αρχικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας , καθώς και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και θα εκτιμήσει ποια μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν ή και να αρθούν εντελώς.

Μέλη της Επιτροπής μου είπαν ότι στην ατζέντα είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν ακόμα και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς και άλλα θέματα. Για παράδειγμα, αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση αν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 το απόγευμα του Σαββατοκύριακου, η μετακίνηση εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και μια σειρά από μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Δεν πρέπει ωστόσο να αποκλείετε το γεγονός να ανοίξουν, αλλά υπό αυστηρό έλεγχο, τα κουρεία και κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής και τα click away.

***
Η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σας έχω νέα, αυτά που ονομάζονται «ειδικού χειρισμού» για τα εμβόλια που ναι μεν τα νέα αυτά συζητήθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πλην όμως δεν ανακοινώθηκαν: Πρώτα απ΄όλα παρά τα όσα ακούστηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca, η προσέλευση στην Ελλάδα για εμβολιασμό σαυτό, έχει ξεπεράσει το 70%. Επιπλέον όσοι έχουν ήδη κάνει τη πρώτη δόση με το εμβόλιο αυτό δείχνουν προθυμία (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους) να κάνουν και τη δεύτερη δόση, με το ίδιο εμβόλιο.

***
Εάν ρωτάτε γιατί ακόμα δεν υπήρξε επιτάχυνση των εμβολιασμών, σας ενημερώνω ότι δεν εξαρτάται από την Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά από τα εμβόλια. Όπως με διαβεβαίωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «όσα εμβόλια έχουμε τα κάνουμε» χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά την περασμένη Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα έγιναν 2.000 εμβολιασμοί. Τι συνέβη; Αφού Κυριακές και αργίες δεν γίνονται εμβολιασμοί. Ποιοι είναι αυτοί οι 2.000 που εμβολιάστηκαν σε μέρες αργίας; Μαθαίνω ότι πρόκειται για άτομα που είχαν καθυστερήσει να εμβολιασθούν, ενώ είχαν κληθεί να εμβολιασθούν.

***
Τι θα γίνει με το ρωσικό εμβόλιο

Εκείνο που επίσης συζητήθηκε (αλλά δεν ανακοινώθηκε ακόμα) είναι ότι μόλις εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων το ρωσικό εμβόλιο η Ελλάδα πρόκειται και αυτή να παραγγείλει μερικές χιλιάδες δόσεις. Φτάνει όμως να εγκριθεί πρώτα από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***
Την Παρασκευή θα αρχίσει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και προσεχώς η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας από 70- 75 ετών.

***

Και ήρωας και ανεύθυνος γίνεται;

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος επέλασης του ιού εντοπίζονται περιστατικά υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν! Μαθαίνω ότι σε ογκολογικό τμήμα κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας και οι έξι νοσηλεύτριες που απασχολούνται σ’ αυτό απέφευγαν να εμβολιαστούν, παρά τις προτροπές των γιατρών της μονάδας και της πλειονότητας του προσωπικού του νοσοκομείου, που έχει κάνει από τον Ιανουάριο κατά προτεραιότητα και τις δύο δόσεις του Pfizer.

***

Οι εβδομάδες περνούσαν και κάποια νοσηλεύτρια μολύνθηκε με αποτέλεσμα να μεταδώσει την Covid-19 και στις υπόλοιπες συναδέλφους της. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει το τμήμα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Και το χειρότερο; Επιμολύνθηκαν και τέσσερις καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν και έχουν πλέον να παλέψουν δύο φονικές ασθένειες για να κρατηθούν στη ζωή! Δεν χωρεί αμφιβολία ότι γιατροί και νοσηλευτές στο σύνολό τους δίνουν καθημερινά και άοκνα και στην πρώτη γραμμή ηρωικές μάχες κατά του κορωνοϊού. Αναρωτιέμαι όμως, είναι δυνατόν ένας ήρωας να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν;

***

Και για να μην παρεξηγηθώ πρέπει να επισημάνω ότι στο (προς αποφυγήν) παράδειγμα έτυχε να είναι όλοι οι γιατροί του εν λόγω τμήματος εμβολιασμένοι και όλο το νοσηλευτικό ανεμβολίαστο. Ξέροντας ότι υπάρχουν και γιατροί «αρνητές», θα μπορούσε να συμβεί και το αντίστροφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, φαίνονται καθαρά και τα οφέλη του εμβολιασμού. Διότι κανένας γιατρός δεν νόσησε, ενώ ουδείς είχε και κάποια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο. Αντίθετα, ένα άτομο από το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ήδη διασωληνωμένο.

***
Γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίστηκε με τον Γεραπετρίτη

Αυτό το «άνθρωπέ» μου που πέταξε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και που εκνεύρισε τον Αλέξη Τσίπρα, όταν μιλούσε στη συζήτηση για την αστυνομική βία στη Βουλή πολύ με προβλημάτισε. Συγκεκριμένα με προβλημάτισε η αντίδραση του κ. Τσίπρα που επιχείρησε να βάλει στη θέση του τον υπουργό προτρέποντάς του (με αυστηρό ύφος) να σέβεται το θεσμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που δεν έκανε εκείνη την ώρα ο προεδρεύων της συνεδριάσεως. Έτσι λοιπόν ρώτησα τον κ. Γεραπετρίτη γιατί ο κ. Τσίπρας εκνευρίστηκε μαζί του; Μήπως επειδή τον θεωρεί ως τον πιο στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη και προχώρησε σε αυτό το ξέσπασμα;

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έδειξε να ανησυχεί και χαμογελώντας μου είπε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λάθη: Πρώτα απ΄όλα το «άνθρωπέ μου» δεν το είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σέβεται (ως θεσμό), αλλά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκείνη την ώρα φώναζαν από τα έδρανα. Δεύτερον ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι εκλεγμένος. Ελα όμως που είναι εκλεγμένος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, όπως εκλεγμένοι βουλευτές είναι και οι βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Πάνος Σκουρλέτης. Συνεπώς γιατί ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Γεραπετρίτη λέγοντάς του ότι δεν είναι εκλεγμένος, ενώ είναι;

***
Μήπως εννοούσε πως δεν έχει εκλεγεί με σταυρό; Εάν είναι έτσι, τότε όπως παρατηρεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Τσίπρας ουδέποτε εξελέγη στη Βουλή με σταυρό. Ως αρχηγός κόμματος δεν χρειαζόταν σταυρό.

***
Όταν το ΓΕΕΘΑ εκδίδει… επαναστατικές προκηρύξεις

Τότε τα πράγματα χρήζουν προσοχής. Αλλά τι είδους επαναστατικές προκηρύξεις; Το ΓΕΕΘΑ θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρό9νια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης έβγαλε από τα αρχεία του την επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη για την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία. Ένα απόσπασμα σας μεταφέρω ευθύς αμέσως για να δείτε πώς γινόταν το κάλεσμα για τον αγώνα αποτίναξης του τουρκικού ζυγού:

«Επαναστατική Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Η Ώρα Ήλθεν, ώ άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί τής Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι ωπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την Ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν.
Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με ενθουσιασμόν! Η Πατρίς μας προσκαλεί! Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα όρη της Ελλάδος από τον Ήχον της πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας».