Δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι που χρειάζονται μία κλίνη ΜΕΘ για την ύστατη μάχη, αλλά οι γιατροί συγκλονισμένοι θα παραδεχτούν πως πια οι ευκαιρίες δεν είναι για όλους.

Η κάμερα του «live news» βρέθηκε στη Νίκαια σε ένα νοσοκομείο βαρόμετρο. Που οι ασθενείς είναι πλέον και στα απλά δωμάτια, διασωληνωμένοι.

Και δεν είναι το μόνο. Και στο Τζάνειο για να βρεις κρεβάτι, κάποιος πρέπει να γιατρευτεί ή να πεθάνει θα πουν οι γιατροί και θα αποκαλύψουν την οριακή κατάσταση του συστήματος Υγείας

Η επιλογή ασθενών μοιάζει πια να είναι μονόδρομος αφού τα κρεβάτια είναι πάντα λιγότερα από τις ανάγκες.

Το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 4.500 και τους 564 οι διασωληνωμένοι, ασκώντας ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Στο Λαϊκό μία ακόμα εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί, με 48 εισαγωγές covid και 2 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους.

Αύξηση ιικού φορτίου

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου και στην Θεσσαλονίκη, με τις εισαγωγές να έχουν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας ακόμα και τις 40 σε κάθε εφημερία. Με αυτά τα δεδομένα το lockdown δείχνει να κερδίζει πιθανότητες μακράς παραμονής. Το άνοιγμα αναβάλλεται τουλάχιστον ως τις 30 του μηνός.

Και αυτή η ημερομηνία όμως είναι υπό την προϋπόθεση πως θα πέσουν τα κρούσματα και το σύστημα Υγείας θα αντέξει κάτι που η κυβέρνηση φοβάται πως, όπως λέει, μπορεί να μην γίνει λόγω συγκεντρώσεων και των κορονοπάρτι που συνεχίζονται και διασπείρουν τον ιό. Από την άλλη η επιτροπή για την σταδιακή άρση του lockdown θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη για να εκτιμήσει τα δεδομένα και να επανεξετάσει τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Μόλις τρεις κλίνες κενές

Πρακτικά αυτή τη στιγμή πια δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια εντατικής. Υπάρχει από τη μία το θέμα της έλλειψης των κλινών, από την άλλη μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διακομιδή των περιστατικών. Να μην είναι πάντα διαθέσιμα ένα ασθενοφόρο, υπάρχουν και κάποια περιστατικά τα οποία έχουν πλέον βαρύνει τόσο πολύ, που δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους. Είναι δηλαδή μια πληθώρα λόγων.

Τα ίδια τα νοσοκομεία που έχουν αυτή τη στιγμή αυτές τις τρεις κενές κλίνες. Ο λόγος που δεν διακομίζουν περιστατικά είναι γιατί τις κρατούν για δικά τους περιστατικά covid τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται δηλαδή στις κλινικές και που είναι δεδομένο ότι ακόμα και αυτή την ώρα που μιλάμε πιθανώς αυτές οι κλίνες να έχουν καταλειφθεί.

ΜΕΘ-COVID ΑΤΤΙΚΗΣ: 3 κενές κλίνες

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ: 30 covid περιστατικά

Χαρακτηριστικό της οριακής κατάστασης στο ΕΣΥ είναι ότι στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, στο οποίο υπήρχε η σκέψη να μεταφερθούν κάποια στιγμή περιστατικά, οι 11 από τις 12 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι καλυμμένες καθώς και τουλάχιστον 40 από τις 60 απλές κλίνες Covid.

Στην Πάτρα αντίστοιχα στις κλινικές νοσηλεύονται πλέον 110 ασθενείς και στην covid μονάδα έχουμε 20 στις 23 κλίνες κατειλημμένες.

Αύριο ετοιμάζεται να ανοίξει το νοσοκομείο άλλες έξι. Τα περιστατικά πραγματικά αυξάνονται ώρα με την ώρα.