Η ένωση Γερμανών εντατικολόγων ζήτησε σήμερα την επαναφορά των αυστηρών περιορισμών προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του τρίτου κύματος της covid-19 στη χώρα.

«Βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε και εξαιτίας της εξάπλωσης του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, συνιστούμε πολύ έντονα την επιστροφή ήδη από τώρα σε ένα locdown για να αποτρέψουμε ένα ισχυρό τρίτο κύμα», δήλωσε ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης, επιστημονικός διευθυντής της ένωσης εντατικολόγων μίλωντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Γερμανίας.

Αν η κυβέρνηση και τα κρατίδια δεν επαναφέρουν αμέσως αυστηρούς περιορισμούς, ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 2.800, ενδέχεται να φτάσει πολύ γρήγορα «τις 5.000 ή 6.000», αν «δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να εξαπλωθεί», προειδοποίησε ο Καραγιαννίδης στον RBB.

«Δεν κερδίζουμε τίποτα αφήνονας την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες δύο εβδομάδες ανοικτές, διότι θα φτάσουμε πολύ γρήγορα σε αυξημένο επίπεδο και τότε θα είναι δύο φορές πιο δύσκολο να πέσουν οι αριθμοί», τόνισε.

Τρομάζει η βρετανική μετάλλαξη

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες για τις επιπτώσεις του τρίτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού που συνδέεται με την εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους και έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

«Η τάση δείχνει ότι πρέπει να αναμένουμε πολύ περισσότερα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από αυτά που είχαν καταγραφεί τα Χριστούγεννα», προειδοποίησε και το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ είχε εκτιμήσει την Πέμπτη ότι «το τρίτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι γερμανικές αρχές χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας την επαναλειτουργία των σχολείων με τον μισό αριθμό μαθητών ανά τάξη και κάποιων επιχειρήσεων, όπως τα κομμωτήρια. Παράλληλα έχουν χαλαρώσει και οι απαγορεύσεις που αφορούν τις κοινωνικές επαφές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων αναμένεται να συσκεφθούν για να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στις 22 Μαρτίου.