Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τα κορωνοπάρτι και τις εικόνες συνωστισμού αλλά και την ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομεία αναφέρθηκε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας πως «ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

«Είναι εποχή που πρέπει να δείξουμε όλοι μια σύνεση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα όλα αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτες οι πάντες, για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι αντιπαραθέσεις καθημερινά και διαδηλώσεις» ανέφερε.

«Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες, να φτάσουμε στους εμβολιασμούς μας, να πάμε στο Μάιο σε μια κατάσταση που θα έχουμε μια 50% τουλάχιστον κάλυψη εμβολιαστική, ειδικά με τις δύσκολες ομάδες, ώστε να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Δεν εφαρμόζονται τα μέτρα

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

«Τέλη Μαρίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε σχολιάζοντας πότε αναμένεται να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

Το self testing όπως ανέφερε ο καθηγητής είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μόνο στη Γερμανία, είναι όμως ένα εργαλείο που μπορεί να το δούμε και μέσα στον Μάιο να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας.

«Αυτοί οι τρεις μήνες είναι οι σταθμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να μπούμε σε ένα καλοκαίρι» τόνισε.