Για την Κοινή Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και την εφαρμογή της αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “η Κοινή Δήλωση του 2016, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επέβαλε στην Τουρκία δύο όρους: πρώτον, να περιορίσει ουσιαστικά και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα τις ροές και δεύτερον, να δέχεται τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας”.

O Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι “για εμάς η συμφωνία με την Τουρκία είναι θέμα ΕΕ- Τουρκίας, δεν είναι ένα διμερές θέμα. Επηρεάζουμε τη συζήτηση σε ένα πολύ ουσιαστικό βαθμό, το θέμα είναι η Τουρκία να επιλέξει την Ευρωπαϊκή διαδρομή. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες κάνει ένα βήμα πίσω, να πλησιάσει την Ευρώπη και κάποια στιγμή απομακρύνεται από την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και βασική μας άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή στάση”.

«Πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα»

Ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και προανήγγειλε την Διάσκεψη των MED5, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 – 21 Μαρτίου, στην Αθήνα. “Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και σε επίπεδο πρωθυπουργών -είδατε την τηλεδιάσκεψη που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός με ομολόγους του- και σε επίπεδο υπουργών, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα. Το Σάββατο, θα έχουμε στη χώρα μας, τους υπουργούς εσωτερικών και μετανάστευσης της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, για να συζητήσουμε τις κοινές μας θέσεις στο θέμα της προστασίας των χωρών πρώτης υποδοχής.

Ερωτηθείς για τις επιστροφές 1450 αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, που ζήτησε η Ελλάδα κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FRONTEX, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι “έχουμε ζητήσει 1450 επιστροφές εδώ και ένα περίπου μήνα τις οποίες ακόμα η Τουρκία δεν τις έχει αποδεχθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο το θέτουμε συστηματικά στη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να καταδείξει ότι θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας ως αξιόπιστος συνομιλητής”.