Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Σημαντικό. Αλλά παιχνίδι. Τα πραγματικά σημαντικά είναι αυτά που συμβαίνουν στην αληθινή ζωή. Στην καθημερινότητα. Μέσα στο σπίτι. Σε όσους… δεν έχουν σπίτι. Σε όσους από τη μία στιγμή στην άλλη αναγκάστηκαν να μείνουν στον δρόμο. Σε εκείνους που ξαφνικά είδαν τους κόπους μιας ζωής να μετατρέπονται σε σκόνη, μπάζα και συντρίμμια. Η πραγματική ζωή είναι σκληρή. Η ζωή στο Δαμάσι και σε όλες τις περιοχές που ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε, δεν θα είναι ξανά η ίδια. Άνθρωποι στον δρόμο. Περιουσίες κατεστραμμένες. Ολόκληρες οικογένειες στον δρόμο. Η ανάγκη για βοήθεια, δεν είναι επικοινωνία. Δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Είναι ουσιαστική. Υπάρχει ανάγκη. Πραγματική ανάγκη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για βοήθεια στην πολύπαθη Ελασσόνα.

Με εντολή του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθεί τρόπος να στεγαστούν όσο περισσότερες οικογένειες γίνεται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί άμεσα η δωρεά 20 οικίσκων πλήρως εξοπλισμένων με είδη πρώτης ανάγκης και πλήρη οικιακό-ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με στόχο την άμεση ανακούφιση σεισμόπληκτων οικογενειών. Παράλληλα απεστάλησαν τρόφιμα, κουβέρτες και είδη καθαρισμού.

Οι πρώτοι 4 οικίσκοι βρίσκονται από το Σάββατο στο Δαμάσι και τις άλλες σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας και ήδη τέσσερις οικογένειες βρήκαν έναν αξιοπρεπή χώρο να στεγαστούν, έως ότου μπορέσουν να βάλουν ξανά σε μια σειρά τη ζωή τους. Ακόμη 16 οικίσκοι αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή έως το τέλος της εβδομάδας. Ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας που επλήγησαν σκληρά. Και στέλνοντας ένα μήνυμα ανθρωπιάς. Που πρέπει να το πάρουν όλοι όσοι μπορούν. Και να ανταποκριθούν, όσο και όπως μπορούν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όλα συγκεντρώνονται σε όσα είπε ο Μητροπολίτης Χαρίτων, αφού έλαβε τα κλειδιά των πρώτων τεσσάρων οικίσκων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Καραϊσκάκης ΑΕ, κ. Βασίλη Βασιλειάδη: «Με πολύ μεγάλη συγκίνηση υποδεχόμαστε τους πρώτους οικίσκους τους οποίους κατόπιν του ταπεινού μας αιτήματος ανταποκρίθηκε θετικά ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και διέθεσε εδώ στους σεισμοπαθείς κατοίκους του Δαμασίου. Του είμαστε ευγνώμονες, τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη αυτή δωρεά».

Ανταπόκριση. Ανθρωπιά. Ευαισθησία. Λέξεις που κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Ολυμπιακός όταν καλείται να προσφέρει τη βοήθειά του. Από το 2010, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τη διοίκηση του συλλόγου, η προσφορά, αποτελεί έννοια καθημερινότητας για τους Ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο πετυχαίνει τους αγωνιστικούς του στόχους αλλά συνεχίζει έναν κύκλο έντονης φιλανθρωπικής δράσης: από τον «αγώνα κατά της φτώχειας» και τη συνεργασία του με τη Unicef ως τη μόνιμη σχέση αγάπης με το ίδρυμα «Ελπίδα». Από τη Μάνδρα, την Κεφαλονιά, την Ψέριμο ως τον Έβρο. Και από τη φροντίδα των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά ως τα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη «θωράκιση» του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Υποθέσεις πολύ μεγαλύτερες από το ποδόσφαιρο.

Θέλετε και σε πραγματικά νούμερα; Η καταγραφή είναι εντυπωσιακή:

* 500.000 € στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP), μέσω του Αγώνα Κατά της Φτώχειας (2010).

* 168.590 € μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Greece Debt Free, για την εξαγορά 1.364.000 € του ελληνικού χρέους (2012).

* Ο σύλλογος είχε αναλάβει να συγκεντρώσει 2.000.000 € για τη UNICEF

* 500.000€ για την επισκευή σχολείων στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά (2014)

* Σχεδόν 1.000.000 € για μερίδες φαγητού και ειδών ρουχισμού στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά (2016)

* 1.000.000 € για τους πληγέντες των πυρκαγιών της Αττικής (2018)

* Σχεδόν 600.000 € για την αποκατάσταση των ζημιών στη Μάνδρα Αττικής (2017).

Αυτά, όμως, είναι τα γνωστά. Διότι οι κοινωνικές δράσεις είναι ατελείωτες. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει το «παρών» όπου του ζητήθηκε και όπου παρέστη ανάγκη. Και συνεχίζει να το κάνει. Όπως το έκανε στην Κάλυμνο και την Ψέριμο. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα εκεί. Στέκεται δίπλα στην «ΕΛΠΙΔΑ», στηρίζει το Ίδρυμα «ΦΛΟΓΑ», υποστηρίζει διαχρονικά ιδιωτικά φιλανθρωπικές οργανώσεις με κέντρο το παιδί, όπως η «Αργώ» και το «Μαζί για το Παιδί», στήριξε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δεν έλειψε ούτε στις κρίσιμες ώρες που πέρασε ο Έβρος στις αρχές του 2020. Αυτές τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας φώναξε και πάλι «παρών» με προσφορά χρημάτων για τη δημιουργία 14 κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αλλά και την προσφορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Είναι δίπλα στην Ι.Μ. Πειραιώς, στην Ι.Μ. Νικαίας, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τα συσσίτια προς τους απόρους, τις κατασκηνώσεις και όπου υπάρχει ανάγκη.