Συννεφιασμένη, η σημερινή Κυριακή, με υψηλές ωστόσο θερμοκρασίες. Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή 14/03 με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα πέραν του άστατου καιρού θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι δυτικών διευθύνσεων, δημιουργώντας προβλήματα σε στεριά και θάλασσα.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα επικρατούν λίγες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές  ενώ από το μεσημέρι στη νότια νησιωτική χώρα πιθανώς να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόβλεψη της Ρήγου

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου του MEGA, Χριστίνας Ρήγου, για σήμερα προβλέπεται κατά διαστήματα άστατος καιρός στη νότια Ελλάδα, καθώς μια διαταραχή θα περάσει νότια της Κρήτης και θα φέρει βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στην Κρήτη, στα νότια τμήματα των Κυκλάδων , στα Δωδεκάνησα και αργά το βράδυ και στο ανατολικό Αιγαίο, περίπου μέχρι το ύψος της Σάμου.

Από τη Σάμο και βορειότερα , θα επικρατεί συννεφιά, ίσως βρέξει λίγο τοπικά στη Μυτιλήνη , αλλά ο καιρός θα ανοίξει αργά το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα, στα δυτικά και νότια ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος και μάλιστα στη δυτική Ελλάδα περιμένουμε και κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές, μικρής διάρκειας.

Στα βορειότερα τμήματα της χώρας, τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγαλύτερα, βέβαια υπάρχει η πιθανότητα οι λίγες νεφώσεις τοπικά να πυκνώσουν και να δώσουν σε κάποιες περιοχές ένα ψιλόβροχο και τίποτα παραπάνω. Τέλος στη Θεσσαλία και στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό ο καιρός θα είναι καλός, με αραιές νεφώσεις, και τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά του νομού.

Άρα στα νότια αναμένονται βροχές, και στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις, με διάσπαρτες τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν θα αλλάξει σημαντικά , θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 17-18 βαθμούς, 21 στα ανατολικά ηπειρωτικά και πάλι υψηλές τιμές, και στο Αιγαίο λόγων και των βροχών ιδίως στα νότια, οι μέγιστες θα είναι χαμηλότερες, με 15-17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 3-5 και στα ανατολικά και νότια μέχρι 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει συννεφιά για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει λίγο τοπικά. Και αργά το απόγευμα θα αρχίσουν οι νεφώσεις σταδιακά από τα δυτικά να διαλύονται.

Η θερμοκρασία από 11-19 , με νοτιοδυτικό άνεμο 3-4 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται μεγάλα διαστήματα με ήλιο και προς το βράδυ θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα να δώσουν ένα ψιλόβροχο στα βορειοδυτικά του νομού, όχι μέσα στην πόλη.

Η θερμοκρασία από 8-16, με νοτιά στο Θερμαϊκό 3-4 μποφόρ.

Βροχές, καταιγίδες θυελλώδεις άνεμοι ακόμη και χιόνια την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα αναμένονται βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι ακόμη και… χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Καθαρά Δευτέρα 15/03 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι  δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις που από τις μεσημεριανές ώρες θα φτάνουν κατά τόπους τα 8-9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού την Καθαρά Δευτέρα, θα είναι οι σφοδροί κατά διαστήματα άνεμοι οι οποίοι θα φτάσουν τα 8-9 και κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι οι άνεμοι «θα ενισχυθούν σημαντικά κυρίως στα δυτικά κεντρικά και τα νότια, οπου και δεν αποκλείεται οι ριπές τους τοπικά να ξεπεράσουν και τα 9 μποφόρ προκαλώντας ίσως και προβλήματα!»

Στον χάρτη που «ανέβασε» απεικονίζονται «οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο αλλά και την αντιστοιχία των χρωμάτων με τα μποφόρ πάνω δεξιά. Στις περιοχές όπου το χρώμα παραμένει λευκό οι άνεμοι δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 με 7 μποφόρ».

Φίλες και φίλοι όπως τονίστηκε και τις τελευταίες ημέρες μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 μεγάλη προσοχή θέλει η…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Friday, 12 March 2021

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Κυριακή

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, στα νότια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν
και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι και κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι στην Κρήτη πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και βαθμιαία τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου μετά το μεσημέρι πιθανώς να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα Δωδεκάνησα η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Καθαρά Δευτέρα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς και ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο στα 7 με 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.