Το εμβόλιο των Astrazeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό έχει σίγουρα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναταραχή και τις περισσότερες συζητήσεις και αμφιβολίες για την ασφάλειά του.

Μετά από περιστατικό θρόμβωσης στην Αυστρία, παρτίδες του εμβολίου αποσύρονται, ενώ χώρες διακόπτουν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, με την εταιρεία, τον ΠΟΥ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πάντως να υπερασπίζονται την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Διαβάστε επίσης: Κανονικά στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca

«Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος»

Μάλιστα, η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.