Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Σχετικά με την Αττική ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα.

«Πρέπει να μας προβληματίσουν οι μεταλλάξεις»

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Τι είπε για κορωνοπάρτι και πορείες

Όσον αφορά τα κορωνοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.