Δεν εξεπλάγη κανείς στην πραγματικότητα με την είδηση πως αποδείχθηκαν βάσιμες οι υποψίες ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνώριζε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το φθινόπωρο του 2018. Ετούτο διατείνεται τουλάχιστον η αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικύρωσε την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον οποίο θεωρούσε απειλή για το βασίλειο. Γενικότερα, ο πρίγκιπας διάδοχος στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Κασόγκι» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι από το 2017 ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είχε «τον απόλυτο έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του βασιλείου, κάτι που «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση να εκτελέστηκε μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως από πλευράς του».

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος εστιάζει στο τι σημαίνει η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης για τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και εξετάζει τον πολυτάραχο και γεμάτο χλιδή βίο του αμφιλεγόμενου πρίγκιπα, ο οποίος έχει εμπλακεί το τελευταίο διάστημα σε ένα εξόχως φιλόδοξο εγχείρημα: στην κατασκευή της φουτουριστικής megacity με το όνομα Neom στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Επιπλέον, η Νατάσα Μπαστέα κάνει μία ανάλυση των διεθνών σχέσεων του ισχυρού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με τα γειτονικά κράτη, την ανταγωνίστρια Τουρκία, την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021.