Τη διαφωνία του με την απόφαση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca εξέφρασε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα περίπου 30 περιστατικά θρόμβωσης του αίματος που έχουν καταγραφεί μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Χάρις.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ διεξαγάγει έρευνα για το θέμα, ωστόσο το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης, καθώς «τα οφέλη του εμβολίου […] υπερσταθμίζουν τους κινδύνους».

Η Δανία, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ταϊλάνδη είναι μερικές από τις χώρες που ανέστειλαν προσωρινά τους εμβολιασμούς ως προληπτικό μέτρο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι η συχνότητα των επεισοδίων θρόμβωσης μεταξύ των εμβολιασμένων είναι ίδια με τη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό» αναφέρει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Την ίδια διαβεβαίωση, αναφέρει ο Indeopendent, έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας, όπου περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η AstraZeneca αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή: «Ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας για περισσότερες από 10 εκατομμύρια καταγραφές δεν έχει δώσει καμία ένδειξη αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής ή θρόμβωσης των εν τω βάθει βλεφών σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή συγκεκριμένη χώρα».

«Μάλιστα ο παρατηρούμενος αριθμός των επεισοδίων αυτού του είδους είναι σημαντικά χαμηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων συγκριτικά με τον αριθμό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό.