Στον απόηχο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy και της επιτυχούς, δεύτερης μέσα σε 12 μήνες, έκδοσης ομολόγου Tier2, το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε την Παρασκευή τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Απριλίου, με αντικείμενο τον εταιρικό μετασχηματισμό (hive down) της.

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση και τυχόν Επαναληπτική θα πραγματοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ δίνεται στους Μετόχους η δυνατότητα να ψηφίσουν εξ αποστάσεως.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank δρομολογεί τον εταιρικό της μετασχηματισμό, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και μεταβίβασή του σε νέα 100% θυγατρική της εταιρεία («Νέα Alpha Bank»).

Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, ο εταιρικός μετασχηματισμός υλοποιείται σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που ανακοίνωσε η Alpha Bank και δρομολογήθηκε χωρίς καθυστερήσεις, παρά την δυσμενή συγκυρία.

Αποτελεί, δε, την αφετηρία για την παροχή καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους Πελάτες, την ακόμη πιο ενεργή στήριξη των Επιχειρήσεων και της ελληνικής Οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους.

Με την ολοκλήρωση της Απόσχισης, που αναμένεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021, η Νέα Alpha Bank θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank.

Η Νέα Alpha Bank θα διατηρήσει την επωνυμία «Άλφα Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία» και τον διακριτικό τίτλο «Alpha Bank», συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της στο Δίκτυο Καταστημάτων και στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί σήμερα η Alpha Bank.

Ο παραπάνω εταιρικός μετασχηματισμός δεν επηρεάζει, καθ οιονδήποτε τρόπο, τις σχέσεις των πελατών με την Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η τραπεζική σχέση των πελατών της Τράπεζας, με τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή, θα μεταβιβαστεί αυτομάτως εκ του νόμου στη Νέα Alpha Bank.

Η εξυπηρέτησή των πελατών της Τράπεζας θα συνεχιστεί κανονικά από το Δίκτυο Καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από τα ψηφιακά Δίκτυα (myAlpha Web, myAlpha Mobile), χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από μέρους τους.

Όσον αφορά στη Διασπώμενη, αυτή θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διατηρώντας δραστηριότητες και στοιχεία περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό) που δεν αφορούν τον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας.