Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, τάχθηκε υπέρ του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το συμφέρον του κράτους της Λιβύης», δήλωσε ο Ντμπέιμπα, προσθέτοντας: «Η Λιβύη απέκτησε ένα καλό μερίδιο του δικαιώματός της στο [φυσικό] αέριο», μετά τη συμφωνία.

Παράλληλα ο Ντμπέιμπα, στην ομιλία του, ελάχιστη ώρα πριν επικυρωθεί η εκλογή του από το κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, απαίτησε επίσης την αποχώρηση περίπου 20.000 ξένων μαχητών.

«Οι μισθοφόροι είναι ένα χτύπημα στην πλάτη μας – πρέπει να φύγουν», δήλωσε ο Ντμπέιμπα στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι θα επικοινωνήσει με τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μισθοφόροι για να απαιτήσει την απόσυρσή τους.

«Η κυριαρχία μας παραβιάζεται από την παρουσία τους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια και οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.