Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις που έχουν σε πιο νέους ασθενείς αναγκάζουν την επιτροπή να αλλάξει στρατηγική και να καθυστερήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Είναι οι μεταλλάξεις που αποδεικνύονται επιθετικότερες και πιο σκληρές με τους ασθενείς, ακόμα και νέους ανθρώπους που δεν θα περίμενε κανείς να καταλήξουν στη ΜΕΘ.

Οι γιατροί όμως εξηγούν πως υπάρχουν 4 καμπανάκια κινδύνου: οι επιβαρυντικοί παράγοντες για τους νέους με κοροναϊό είναι: το βάρος, ο διαβήτης, η υπέρταση και η ήπια καρδιακή ανεπάρκεια.

Και τα νοσοκομεία δεν αντέχουν άλλο.  Στο Τζάνειο οι αντοχές είναι οριακές και η αγωνία για το πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος με τον ύπουλο ιό μεγάλη.

Εκρηκτικό μείγμα

Τα νοσοκομεία λύγισαν και από την άλλη η κοινωνία κουράστηκε. Το μείγμα εκρηκτικό πια. Η τήρηση των μέτρων πλημμελής, ενώ κυριαρχεί ο φόβος για τα χειρότερα.

Ο κόσμος θέλει χαλάρωση στα μέτρα, όταν όμως κάθε μέρα είναι σαν να γεμίζει ένα νοσοκομείο τι μπορεί να γίνει. Οι ειδικοί λένε πως για δύο εβδομάδες ακόμα τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα είναι όμως αυτές οι τελευταίες;

Έξυπνο άνοιγμα της αγοράς θα προτείνουν κάποιοι. Και τι σημαίνει αυτό; Άνοιγμα μόνο στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός μέσα ή έξω από αυτά.

Πιθανά νέα μέτρα

Καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται, στο τραπέζι των επιστημόνων βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων μέτρων. Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για την Αττική και την πορεία της πανδημίας, εκτιμώντας ότι τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δεν αποδίδουν.

Έτσι, στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ισχύει πιο νωρίς η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα.