Μια ριγωτή δοξασμένη φανέλα. Ερυθρόλευκη, φτιαγμένη θαρρείς για να ντύσει την περηφάνεια και την εργατιά του λιμανιού. Για να στεριώσει στον Περαία μια λαϊκή δύναμη, συνώνυμο της ντομπροσύνης και του κάμματου.

Ένα όνομα μυριοτραγουδισμένο. Με τον έφηβο στην καρδιά και με τις σελίδες δόξας να γράφονται χωρίς σταματημό. Μερονυχτίς δουλειά για το μεροκάματο και μετά Ολυμπιακός. Στο Καραϊσκάκη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε κάθε γωνιά της γης.

Παντού συντροφιά ο Θρύλος, ακόμα και στο προσκεφάλι την ώρα που τα όνειρα έδιναν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Σημείο αναφοράς ο Θρύλος για εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Στο άκουσμα και μόνο, οι παλμοί ανεβαίνουν γιατί είναι σίγουρο πως το φαινόμενο Ολυμπιακός ξεφεύγει από τα όρια του αθλητισμού.

Ο Θρύλος, γέννημα – θρέμμα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ταξίδεψε παντού. Δεν χρειάστηκαν χρόνια για να γιγαντωθεί το όνομα του Ολυμπιακού και η περήφανη ομάδα του Πειραιά γιορτάζει μαζί με εκατομμύρια οπαδούς της.

Πέρασαν 96 χρόνια από την μέρα που ο Νότης Καμπέρος έδωσε το όνομα Ολυμπιακός και όλοι συμφώνησαν.

Ο Γιάννης Ανδριανόπουλος ήταν αυτός που έδωσε την ιδέα για την ερυθρόλευκη φανέλα. Και όλα πήραν τον δρόμο τους για να δοξαστεί η ομάδα που εκείνο το απόγιομα έγραφε ιστορία.

Έτσι είναι όμως οι ωραίες ιστορίες, γεννιούνται για να βρουν στρατί τα όνειρα και η ελπίδα.

Γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια τα λιοντάρια του Ολυμπιακού, όλοι οι γίγαντες που φόρεσαν την βαριά φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Μια φανέλα «ασήκωτη», ποτισμένη με αίμα, μια ιδέα περηφάνιας, για τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Είναι αυτή η φανέλα του Νίκου Γόδα, ο οποίος δεν την αποχωρίστηκε ούτε την στιγμή της εκτέλεσής του.

Είναι αυτή η φανέλα με την οποία ξεψύχησαν 21 παιδιά στα σκαλοπάτια της θύρας 7 τον Φλεβάρη του 1981.

Προσπάθησαν πολλοί να εξηγήσουν το φαινόμενο της ομάδας που κυριαρχεί στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία ατενίζοντας θάλασσες δόξας.

Στα «σύνορα όμως της τρέλας με την αγάπη», εκεί που ο κόσμος του Ολυμπιακού ταυτίζεται με την ομάδα του, δεν βρίσκονται εξηγήσεις.

Μην ψάχνεις λοιπόν για λογική στην αγάπη του κόσμου για τον Ολυμπιακό. Μήτε ν’ αναζητήσεις όρια. Δεν υπάρχουν όρια για τούτη την λύτρωση που νιώθει ο οπαδός του Ολυμπιακού αντικρίζοντας την ερυθρόλευκη φανέλα.

Κοίτα απλά την λαοθάλασσα των 25.000 ανθρώπων που πήγαν στα Τρίκαλα το 1966 και κοιμήθηκαν στα χωράφια και τους δρόμους για να σχηματίσεις έστω μια εικόνα της «τρέλας».

Τι όρια να βάλεις στο άπειρο; Υπάρχει μόνο η μαγεία που αναδύθηκε από την θάλασσα του λιμανιού και έδωσε στον γίγαντα Ολυμπιακό διαστάσεις που δεν μπόρεσε να πλησιάσει κανείς άλλος στον ελληνικό αθλητισμό.

Η 10η Μαρτίου 1925 ήταν λοιπόν μια ιστορική μέρα καθώς ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Σήμερα, οι ερυθρόλευκοι γιορτάζουν 96 χρόνια ζωής και συνεχίζουν την ένδοξη πορεία τους, έχοντας στο βλέμμα το ίδιο πάθος, την ίδια «φλόγα» για το μεγαλείο του Θρύλου.

Με μπροστάρη και εγγυητή τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ηγείται της δοξασμένης πορείας του συλλόγου.

Ο Ολυμπιακός που κατακτά τίτλους στο ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός που πετυχαίνει σπουδαίες διακρίσεις στην Ευρώπη.

Ο Θρύλος που θα κοντραριστεί την Πέμπτη με την Άρσεναλ για το Γιουρόπα Λιγκ, σ’ ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού, αποδεικνύοντας πως ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για μιαν ακόμα χρονιά και θέλει να είναι στην φιέστα των κορυφαίων συλλόγων της «γηραιάς» ηπείρου και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει άλματα προόδου και συνεχίζει να ονειρεύεται. Όχι μόνο τις κατακτήσεις τίτλων και ευρωπαϊκών διακρίσεων.

Η ομάδα του λιμανιού συνεχίζει να προσφέρει σε κοινωνικό επίπεδο με πολλές δράσεις, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη την βοήθεια όλων μας.

Γιατί ο Ολυμπιακός θέλει να προσφέρει στην κοινωνία, γνωρίζοντας πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και σε αυτό το επίπεδο. Στο πεδίο της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την πορεία του δυνατός και ενωμένος. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο «τιμόνι» της ΠΑΕ, και τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο στην ηγεσία της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου.

Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί και η πορεία των τμημάτων του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, καθώς οι ερυθρόλευκοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνοναι υπερήφανοι για τα όσα έχουν πετύχει οι ομάδες των ερυθρόλευκων.

Κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων και πρωταθλημάτων συνθέτουν ένα σκηνικό ερυθρόλευκης κυριαρχίας, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι μπροστάρης και σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας συνεχώς τον Ερασιτέχνη.

Γυρνώντας 96 χρόνια πίσω θα πρέπει να σταθούμε στους ανθρώπους που έγραψαν την ιστορία.

Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων, μια επιφανής επιχειρηματική οικογένεια του λιμανιού, έχει συνδεθεί με την γέννηση της ιδέας που λέγεται Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Τα πέντε αδέρφια που γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια. Επίσης μεταξύ των ιδρυτών ξεχώριζαν, ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο οικονομολόγος Ιωάννης Κεκκές.

Την ιερή φανέλα των ερυθρόλευκων φόρεσαν παίκτες που έγιναν μύθοι στο διάβα των χρόνων και οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση του θρύλου.

Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, Κλειδουχάκης, Λεκκός, Πεζώνης, Γραμματικόπουλος, Βάζος, Χέλμης, Αναματερός, Ρωσσίδης, Κοτρίδης, Δαρίβας, Δρόσος, Θεοδωρίδης, Υφαντής, Σιδέρης, ο μέγας Μπέμπης και ο γίγαντας Μουράτης έκαναν τον Ολυμπιακό κορυφαία αθλητική δύναμη στην χώρα. Και τόσοι ακόμα που ακολούθησαν γράφοντας «χρυσές» σελίδες δόξας.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να γράφει ιστορία κι ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, του 46ου στην ιστορία του λαοφιλέστερου συλλόγου της χώρας.

Είναι στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου και ετοιμάζεται για την μεγάλη «μάχη» απέναντι στην Άρσεναλ. Μια ομάδα την οποία κατάφεραν να αποκλείσουν πέρυσι οι πρωταθλητές Ελλάδος και το ίδιο θέλουν να κάνουν και φέτος.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την πορεία του μ’ ένα μόνο στόχο, να γράψει νέες σελίδες δόξας. Με την δύναμη του πύρινου κόσμου του ν’ αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς στην ιστορία του συλλόγου.

Ένας κόσμος ταγμένος στα ιδανικά του συλλόγου, μια ορμητική λαοθάλασσα. Ο Ολυμπιακός γιορτάζει 96 χρόνια ένδοξης ιστορίας και περηφανεύεται για όσα έχει πετύχει στα χρόνια που πέρασαν.

Γιορτάζει και ονειρεύεται αυτά που θα έρθουν. Με αγώνες, με θέληση, με επιμονή, με ατέλειωτη προσπάθεια. Με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα να γεμίζει περηφάνια τους μυριάδες οπαδούς του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου.

Στο λιμάνι της φτωχολογιάς και της περήφανης εργατιάς μεγαλούργησε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Και οι στίχοι του Μάρκου τα λένε όλα. «Τι πάθος ατελείωτο, που είναι το δικό μου».