Ίσως ο Μάρτιος να είναι ο μήνας με τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη στους ελληνικούς ουρανούς. Και δεν γίνεται λόγος μόνον για τις τιμητικές πτήσεις που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν τα συμμαχικά αεροσκάφη πάνω από την Αθήνα, την 25η Μαρτίου, ανήμερα της παρέλασης, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά για τις συνεκπαιδεύσεις ελληνικών μαχητικών με συμμαχικά μαχητικά.

Μόλις προχθές τα ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα πήραν μέρος σε κοινές ασκήσεις με τα γαλλικά Rafale που είχαν απονηωθεί από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ. Το ιδιαίτερο των ασκήσεων αυτών που διεξήχθησαν νοτίως της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν ότι επρόκειτο για νυχτερινές ασκήσεις. Όλη τη νύχτα απογειώνονταν τα ελληνικά μαχητικά για να συναντήσουν τα Rafale του αεροπλανοφόρου.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Κοινές ασκήσεις με μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας

Την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορισθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας Σαουδαραβικά F-15, όπως πληροφορεί «Το Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα είναι η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς της Σαουδικής Αραβίας θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16. Πρόκειται για μέρος της νέας πολιτικής των Ενόπλων Δυνάμεων που περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία με χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Ας μην ξεχνάμε το σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής που έχει υπογράψει η χώρα μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» και την εκπαίδευση στην αεροσήραγγα Ελλήνων κομάντος στα Εμιράτα. Ή ακόμα την συνεκπαίδευση (για ένα μήνα περίπου) F-16block60 από τα Εμιράτα με ελληνικά F-16 στην Κρήτη.

Ειδικά για τη Σαουδική Αραβία αναμένεται λίαν συντόμως η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση μιας συστοιχίας Patriot. Οι Σαουδάραβες πιστεύεται πως θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό όλων των ελληνικών συστοιχιών Patriot και τη μετατροπή τους σε Pac3.

Τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση

Μετά τις 20 Μαρτίου αναμένονται στην Ελλάδα και αμερικανικά μαχητικά για κοινές ασκήσεις. Δεν αποκλείεται τα αεροσκάφη αυτά (είτε F-16, είτε F-15) να πετάξουν και αυτά, μαζί με τα γαλλικά αεροσκάφη στον Αττικό ουρανό την 25η Μαρτίου τιμώντας και αυτά τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Τέλος, εάν δεν υπήρχαν οι δυσκολίες που έφερε η πανδημία, θα είχαμε τον Μάρτιο στους ελληνικούς ουρανούς και το θρυλικό Supermarine Spitfire MJ 755. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, το Spitfire θα έρθει τον Απρίλιο στην Ελλάδα και μετά από 84 χρόνια θα ξαναπετάξει στους ελληνικούς ουρανούς.

Στην αρχή με βρετανό πιλότο αλλά εν συνεχεία θα το αναλάβουν οι Έλληνες χειριστές. Θα είναι στην ίδια περίοδο που θα αναχωρούν για τη Γαλλία οι άλλοι τέσσερις πιλότοι για να εκπαιδευτούν στα Rafale, ώστε τα πρώτα να προσγειωθούν στη Τανάγρα, με τους Έλληνες χειριστές τους στις αρχές καλοκαιριού.