Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», ο ηγέτης του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ, είχε πει ότι «πριν κάνω ένα λάθος, δεν κάνω αυτό το λάθος» και «το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα». Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνουν τα πιο σημαντικά λάθη σε κρίσιμες στιγμές και «χύνουν την καρδάρα με το γάλα».

Τα αυτογκόλ είναι αρκετά σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να τραβήξει το κόμμα μπροστά με αξιόλογες και ουσιαστικές κινήσεις, όπως την περασμένη Τρίτη, με την παρουσίαση του νέου ΕΣΥ, πρόγραμμα που επισκιάστηκε όμως με τις δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα για την τρομοκρατία. Οπως φαίνεται δε στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση και μια σειρά φάλτσων και αυτογκόλ αρκετών στελεχών του, βρίσκει τη δικαίωσή της, παραλλαγμένη, η φράση του Κρόιφ: «Το να κάνεις πολιτική είναι απλό, αλλά το να ασκείς πολιτική με απλό τρόπο και κατανοητό – όχι απλοϊκά – είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

Αμηχανία

Η ιστορία με τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα (Ρ/Σ Κανάλι 1), που παραδέχτηκε την ευθύνη του και έδωσε εξηγήσεις για την αναφορά του ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν» και η οποία κατά τον ίδιο «μεταφράστηκε ότι η ΝΔ δεν τρομοκράτησε κανέναν», σήκωσε θύελλα και στο εσωτερικό της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και αναδείχτηκαν και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι που συνυπάρχουν.

Το «άδειασμα»

Αν και υπήρξε καθυστέρηση αρκετών ωρών από την Κουμουνδούρου, η ανακοίνωση του κόμματος, με εντολή του κ. Τσίπρα, ήταν στη λογική του «αδειάσματος» του κ. Δρίτσα που προέβη σε σειρά διευκρινιστικών και επεξηγηματικών δηλώσεων. Η εντολή του πρώην πρωθυπουργού ήταν να σταματήσει κάθε συζήτηση περί ανοχής ή συμπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τη 17Ν και γενικά την τρομοκρατία και γι’ αυτό σειρά στελεχών με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης («η Αριστερά είναι αντίπαλος με την τρομοκρατία» είπε), ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας κ.ά., έθεσαν το πλαίσιο, αναδεικνύοντας τις διακριτές γραμμές που χωρίζουν την Αριστερά από την τρομοκρατία. Στο ίδιο μήκος κύματος, έξαλλοι ήταν στο επιτελείο του κ. Τσίπρα και με τη σύνδεση που επιχειρήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους να αποδοθεί στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σύνθημα «Γεννήθηκα τη 17Ν» και την τροφοδότηση της δημόσιας συζήτησης περί συμπάθειας στην τρομοκρατία.

«Ατυχής δήλωση»

Για τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος και το κόμμα απευθύνονται πλέον σε πιο μετριοπαθές ακροατήριο και στόχος είναι το κεντροαριστερό κοινό. Και ως εκ τούτου η εντολή προς τον κ. Δρίτσα ήταν να ανασκευάσει, ενώ η κομματική ανακοίνωση είχε ως πυρήνα τη φράση: «Ατυχής δήλωση. Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση λίγο μετά, ενώ το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε και κεντρική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν οδηγίας του Αλέξη Τσίπρα, με ξεκάθαρο «άδειασμα» στη δήλωση αυτή, προκειμένου να κοπεί κάθε συζήτηση για «συμπάθεια» του ΣΥΡΙΖΑ προς την τρομοκρατία και τη 17Ν.

Εξάλλου, εξαρχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχώρισαν τη δράση της 17Ν από το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα και επέμειναν στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων που βρίσκει υποστηρικτές από το κεντροαριστερό ακροατήριο. Γι’ αυτό τοποθετήθηκαν από νωρίς κεντροαριστερά στελέχη, όπως ο Νίκος Μπίστης, που είναι από τα μέλη του «πρωινού καφέ» που τάσσονται υπέρ της μετριοπαθούς πολιτικής έναντι των σκληρών του κόμματος.

Εντονη παρουσία

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, θέλοντας να αλλάξει την ατζέντα, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικό πρόβλημα λόγω της διαχείρισης της πανδημίας και της κατάστασης στην οικονομία, επέλεξε το πρωί της περασμένης Πέμπτης να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής και να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο στόχος του κ. Τσίπρα, που επιλέγει πλέον το θεσμικό γήπεδο, με έντονη και τακτικότατη παρουσία στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κυρίως όμως επιχειρεί να δείξει στο κεντροαριστερό και μετριοπαθές ακροατήριο πως επιθυμεί πραγματικά την πορεία προς τα εμπρός, χωρίς «ναι μεν και αλλά» και γι’ αυτό στην ομιλία του δεν είχε καμία αναφορά στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Χρειάζεται δουλειά

Η στάση αυτή του πρώην πρωθυπουργού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς στην Κουμουνδούρου, διαβάζοντας τις μετρήσεις και ειδικά τα ποιοτικά στοιχεία, βλέπουν ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν αρκεί μόνο να φθείρεται όλο και περισσότερο η κυβέρνηση. Ενα από τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί και η αναιμική δυναμική του κόμματος είναι η προαναφερθείσα τακτική παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή σε μια προσπάθεια πρώτα να ορίζει, όσο αυτό είναι εφικτό, τη δημόσια ατζέντα και δεύτερον να «εξωθεί» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έρχεται στην Ολομέλεια όσο πιο συχνά γίνεται, ώστε να υπάρχει αυτό το ιδιότυπο ντιμπέιτ μεταξύ τους. Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει από τη φθορά της ΝΔ και, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, αυτό σταδιακά αρχίζει να καταγράφεται στις δικές τους αξιολογήσεις, αν και χρειάζεται ακόμα σημαντική δουλειά στο πεδίο της αντιπολιτευτικής αποτελεσματικότητας.

Η φθορά και η νεολαία

Στην Κουμουνδούρου εστιάζουν στην εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση μετά την πανδημία θα επιδράσει καταλυτικά στη στάση των ψηφοφόρων και θα επιτείνει την κυβερνητική φθορά, ενώ στέκονται στη στάση της νεολαίας έναντι της κυβέρνησης, ευελπιστώντας να κερδίσουν πόντους. Η κυρίαρχη εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης θα μεγαλώνει διαρκώς και στόχος είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους που κινούνται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου και παράλληλα να στηθούν γέφυρες με κοινωνικές ομάδες που ήταν διστακτικές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.

Οι δημοσκοπήσεις και η διαφορά

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι στα ποσοστά που εμφανίζονται, 15%-17%, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά, κοντά στη ζώνη του 9%-10%. Αναγνωρίζουν πως πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα και, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το οραματικό σκέλος της πολιτικής που ακολουθείται. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα νέο όραμα που θα κινητοποιήσει κόσμο υπέρ μας» έλεγε προ ημερών έμπειρο στέλεχος που αποκωδικοποιεί τις κοινωνικές διεργασίες.

Ανασυγκρότηση και ανανέωση

Μεγάλη ανανέωση προέκυψε από τις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις 60 νέες νομαρχιακές επιτροπές και τα συντονιστικά των οργανώσεων μελών. Το εγχείρημα, που ολοκληρώνεται σήμερα σε πέντε Νομαρχιακές, ήταν εξαιρετικά δύσκολο, όπως τονίζει στο «Βήμα», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μαζί με τη Γραμματεία Οργανωτικού (Εφη Καλαμαρά, Αντώνης Κοτσακάς, Κατερίνα Κνήτου και Κώστας Πουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπίστης και Χάρης Τσιόκας από την Προοδευτική Συμμαχία, μαζί με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Στέργιο Καλπάκη) «έτρεξαν» επί τρίμηνο τις διαδικασίες.

Ηταν μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που έγινε σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Αν και το εγχείρημα θεωρούνταν εξαρχής πολύ δύσκολο να προχωρήσει, εν τούτοις υπήρξε συμμετοχή χιλιάδων μελών του κόμματος, τόσο παλαιών όσο και νέων. Ο κ. Τσίπρας, αρκετά ικανοποιημένος τόσο από το «ψηφιακό άλμα» που έγινε όσο και από τον τριπλασιασμό των μελών του κόμματος, είδε η συμμετοχή στις διαδικασίες να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προσυνεδριακές του 2016 και ο στόχος τώρα είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Απριλίου. Εκεί, σε αυτή τη διαδικασία που θα γίνει εξ ολοκλήρου ψηφιακά με τη συμμετοχή 2.000 μελών, θα υπάρξει προγραμματική συζήτηση.

Επί της «χαρτογράφησης», όπως προκύπτει από πληροφορίες βουλευτών, φαίνεται ότι μετά τις εκλογές, όπου καταγράφηκαν και αναμενόμενες προστριβές κυρίως στις μεγάλες οργανώσεις, αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και επιρροή πλέον η «Ομπρέλα», η οποία επηρεάζει σημαντικό αριθμό μελών στις νέες Νομαρχιακές, γεγονός που συνδέεται και με τη συμμαχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη κ.ά. Αντίθετα, αν και οι «προεδρικοί» παραμένουν η ισχυρότερη ομάδα, εμφανίζουν πλέον μειωμένη δύναμη, έχοντας πληγεί σημαντικά λόγω και της διαφορετικής πορείας μελών τους (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ).