Θα αρχίσω σήμερα με μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Η Pfizer ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι τον Απρίλιο θα της παραδώσει άλλο 1.000.000 εμβόλια. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα εμβόλια της AstraZeneca ισχύουν από σήμερα για όλο τον πληθυσμό, τα 1.200.000 εμβόλια τα οποία η Johnson & Johnson έχει υποσχεθεί να παραδώσει στη χώρα μας τον Απρίλιο και τις νέας αφίξεις εμβολίων από την AstraZeneca και Moderna, τότε σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιασθεί το 60%-70% του πληθυσμού. Ο πρώτος λοιπόν κρίκος της αλυσίδας αντίστασης κατά του ιού θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού. Ήδη εξετάζονται τρόποι (για παράδειγμα όταν έρθει το εμβόλιο της «J&J», αυτό της μίας δόσης, που δεν χρειάζονται για τη συντήρησή του τόσο χαμηλές θερμοκρασίες) να μετατραπούν όλα τα φαρμακεία σε εμβολιαστικά κέντρα.

***

Ο δεύτερος κρίκος της αλυσίδας αντίστασης κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Με τη δημιουργία περισσότερων μονάδων ΜΕΘ. Αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή. Οι νέες ΜΕΘ θα πρέπει να στελεχωθούν με το απαιτούμενο επιστημονικό- υγειονομικό προσωπικό. Δηλαδή με εντατικολόγους, με πνευμονολόγους, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα. Να μετατρέπεις κλινικές σε ΜΕΘ χωρίς να τις «εξοπλίζεις» με τα κατάλληλα μέσα και να τις στελεχώνεις με ειδικευμένο προσωπικό, δεν κάνεις απολύτως τίποτα (λένε οι ειδικοί). Η διάθεση ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές γίνεται συνεχώς πράξη.

Εδώ θα ανοίξω μία παρένθεση και θα σας πω τι ακριβώς συμβαίνει τούτες τις ημέρες με τις ΜΕΘ. Δεν είναι απλώς ότι δέχονται ασφυκτική πίεση. Δεν είναι ότι μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι αμέσως το καταλαμβάνει άλλος ασθενής, είναι ότι μέσα σε αυτές (και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό) νοσηλεύονται πλέον πολλοί νέοι άνθρωποι: Συνεπώς, όπως λένε οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ, είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου να αντέξει το σύστημα. Εάν ρωτήσετε τους ειδικούς θα μάθετε ότι ακόμα κι αν μειωθούν τα κρούσματα, ίσως να αργήσει να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων (και των θανάτων). Και όλα αυτά την ώρα που πάλι έχει καταγραφεί τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων (1.165) με 477 διασωληνωμένους, αλλά και με κάτι τραγικό: Έφυγε από τη ζωή το αγοράκι ηλικίας μόλις 37 ημερών που νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Πρόκειται για το νεαρότερο θύμα του φονικού ιού στην χώρα μας.

***

Ο τρίτος κρίκος της αλυσίδας αντίστασης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει να γίνει επαρκής προετοιμασία ώστε να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των πόρων ανάκαμψης προκειμένου να αναπνεύσει η Οικονομία. Η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκεται και αυτή σε… αναπνευστήρα.

***

Υπάρχει και ένας τέταρτος κρίκος για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Να σταματήσει όλο αυτό το κλίμα της εχθρότητας που υπάρχει διάσπαρτο στην κοινωνία. Άλλοτε με τις επιθέσεις υπέρ του πολύ-ισοβίτη της 17Ν Κουφοντίνα, άλλοτε με τους μπαχαλάκηδες και… ημιπιτσιρικάδες, αλλά άλλοτε και με το μπάχαλο που προκαλεί η αστυνομική βία και η υπερβολική αστυνόμευση. Απαιτείται ηρεμία και κλίμα σταθερότητας.

***

Την ίδια ώρα όμως ο καθηγητής ιατρικής στη Σχολή της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, κάλεσε με ανάρτησή του τα κόμματα της Αριστεράς «να βγουν από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας και να προκαλέσουν λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα».

***

Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε τους πολιτικούς

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» σχεδόν από την πρώτη στιγμή και τον πολιτικό κόσμο, καθώς πολλοί πολιτικοί νοσηλεύτηκαν με τον ιό. Από τους πρώτους που κτυπήθηκε ήταν ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμμαστινός, ο οποίος δεν τα κατάφερε. Υπήρξαν όμως και άλλοι, που βγήκαν νικητές, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (που νοσηλεύτηκε περισσότερες από 45 ημέρες στη ΜΕΘ) ή ο Χρήστος Κέλλας στο νοσοκομείο της Λάρισας. Αυτή τη στιγμή τρεις βουλευτές της ΝΔ νοσηλεύονται με τον ιό: Συγκεκριμένα με κορωνοϊό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με διπλή πνευμονία ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος. Επίσης, με κορωνοϊό νοσεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππάς αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου.

***

Το δώρο του Προέδρου της Βουλής προς τις γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας χθες και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επέλεξε να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο στις 64 γυναίκες βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τους χάρισε μία ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, έκδοση της Βουλής, το βιβλίο της καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάρως Παντελίδου «Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου, μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή». Το βιβλίο εκδόθηκε όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Ο προηγούμενος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (επί ΣΥΡΙΖΑ) την Ημέρα της Γυναίκας πρόσφερε δώρο σε όλες τις γυναίκες του Κοινοβουλίου μεταξωτά μαντήλια. Ιδού όμως ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Μάρως Παντελίδου: Η πρώτη γυναίκα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα εξελέγη το 1953 με επαναληπτική εκλογή με το κόμμα του Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που τοποθέτησε γυναίκα υπουργό. Την Λίνα Τσαλδάρη το 1955.

***

Η γάτα και τα παπούτσια της Προέδρου αντικείμενο… κριτικής

Αλήθεια αντί να χαιρόμαστε, λένε πολλοί πολιτικοί (από όλα τα κόμματα), ότι τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «γκρινιάζουμε» με τα αθλητικά παπούτσια της που φόρεσε μέσα στο αεροπλάνο πηγαίνοντας στη Ρόδο. Και τούτο επειδή η Πρόεδρος ίσως να μην άκουσε κάποιους να προσαρμόσει το δικό της ενδυματολογικό στυλ επί το προεδρικότερον. Αυτοί οι «κάποιοι» λοιπόν που ψάχνουν εμμονικά να βρουν έστω και ένα ψεγάδι σε κάθε δημόσια παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας για να κάνουν κριτική. Ακόμα και η «Καλυψώ», η γάτα της Προέδρου, δέχθηκε την κριτική αυτών των «κάποιων» επειδή μπαινοβγαίνει ανενόχλητη στο προεδρικό γραφείο και όταν πάει ο Πρωθυπουργός εκεί κάθεται στα πόδια του. Το πρόβλημα, μου λένε οι αρμόδιοι, δεν είναι η γάτα ή τα παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η ίδια η κυρία Σακελλαροπούλου. Και κάτι ακόμα όσοι γνωρίζουν την Ρόδο και την Παλαιά (Μεσαιωνική) πόλη. Ξέρουν πολύ καλά ότι στο πλακόστρωτο δεν μπορείς να φορέσεις ούτε γόβες, ούτε ψηλοτάκουνα. Και η Πρόεδρος περπάτησε στο πλακόστρωτο αυτό.

Να αναφέρω εδώ ότι σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε η Πρόεδρος με μαθήτριες και μαθητές που είχε με την ευκαιρία για την Ημέρα της Γυναίκας αναφέρθηκε στην Ρουθ Μπέϊντερ Γκλίνμπεργκ την Αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστή, η οποία σε όλη τη ζωή διεκδίκησε και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.

***

Ο Κυρανάκης και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έδωσε σε απευθείας μετάδοση, τα στοιχεία του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, Με αυτόν τον τρόπο θέλησε, όπως είπε, να δικαιολογήσει τον ξυλοδαρμό. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του νεαρού, ουσιαστικά ο βουλευτής λησμόνησε τις διατάξεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Είπε ακόμα ο βουλευτής ότι ο νεαρός συμμετείχε και σε εκδήλωση για τον Κουφοντίνα. Ωστόσο καταδίκασε τα επεισόδια κάνοντας λόγο για υπέρμετρη βία από πλευράς αστυνομικών. Από την άλλη, ισχυρίστηκε, ότι ο νεαρός προσπάθησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Το θέμα βεβαίως δεν είναι πού βρήκε τα στοιχεία του νεαρού και τα έδωσε στον αέρα ο κ. Κυρανάκης (άλλωστε τα ίδια στοιχεία είχαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ), αλλά γιατί τα δημοσιοποίησε.

***

Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

***

Ο Λοβέρδος και οι μεταγραφές από το Ποτάμι

Τις πρώτες μεταγραφές στελεχών στην πορεία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έτσι 18 στελέχη που βρίσκονταν στο Ποτάμι, εντάχθηκαν μαζί του για συμπόρευση, όπως είπαν, ενώ σε λίγες ημέρες γίνεται η προετοιμασία για την ένταξη άλλων 100 στελεχών από το Ποτάμι, αλλά και από άλλους χώρους της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για στελέχη παραγωγής πολιτικής , όπως μου είπε ο κ. Λοβέρδος. Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται ενόψει της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

***

Τρικλοποδιές συντρόφων

Με όλο αυτό τον χαμό θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, ξεχάσαμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εσωκομματικές διεργασίες και εκλογές στις νομαρχιακές επιτροπές. Κι απ’ ό,τι μαθαίνω… γίνεται ολίγον χαμός. Με κόντρες, «βυζάντιο», τρικλοποδιές συντρόφων και άλλες πολλές παθογένειες που έχουν άλλωστε όλα τα κόμματα.

Για παράδειγμα ένα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ανατολική Αττική κελάηδησε και είπε πως υπήρξε έντονο παρασκήνιο και συγκρούσεις των προεδρικών φίλων του Αλέξη Τσίπρα με τη συνεργασία «Ομπρέλας – ΡΕΝΕ» η οποία υπογείως στηρίχθηκε από συγκεκριμένα κομματικά στελέχη. Τελικά υπερψηφίστηκε κείμενο από τα μέλη της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης που κατήγγειλε ονομαστικά στελέχη του οργανωτικού γραφείου κι έκανε μάλιστα λόγο για συγκάλυψη αντιδημοκρατικών ενεργειών. Καταγγέλθηκε επίσης ως σκανδαλώδης η στήριξη της συνεργασίας Ομπρέλα – ΡΕΝΕ στην Ανατολική Αττική από κεντρικό οργανωτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Νεότερα προσεχώς…

***

Το σχολείο του ΝΑΤΟ στους σεισμόπληκτους μαθητές

Αυτό που ίσως γνωρίζετε είναι ότι Δημοτικό Σχολείο στο Δάμασι Τυρνάβου, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και που κινδύνευσε η ζωή 63 μαθητών, θα το ξανακτίσει η ΓΕΚ Τέρνα. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την κατασκευαστική εταιρία ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να αναλάβει την κατασκευή του σχολείου και η εταιρία συμφώνησε, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό όμως που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι πού θα κάνουν μαθήματα τα παιδάκια του Δημοτικού έως ότου κτισθεί το νέο τους σχολείο. Τη λύση έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος παραχώρησε ένα σχολείο στον Τύρναβο και ένα πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών. Το σχολείο είναι… ΝΑΤΟϊκό. Δηλαδή κτίστηκε και λειτουργούσε μέχρι πρότινος ειδικά για τα παιδιά των αξιωματικών του ΝΑΤΟ, στο στρατηγείο τη Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον Τύρναβο. Εδώ και μερικά χρόνια έκλεισε. Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά 24ωρα για να το ξανανοίξει ο στρατηγός και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό τα παιδιά θα έχουν ασφαλείς αίθουσες διδασκαλίας έως ότου κτιστεί το νέο Δημοτικό τους Σχολείο.

***

Η Μυρσίνη Ζορμπά διευκρινίζει

Έλαβα επιστολή από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία διαψεύδει ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου επειδή δεν είχε προκηρυχθεί. Η κυρία Λυδία Κονιόρδου στο «Βήμα της Κυριακής» (28ης Φεβρουαρίου) είχε ερωτηθεί: “Ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε γιατί δεν είχε προκηρυχθεί. Δημοσιεύτηκε, προεκλογικά, στις 29/5/20″ από την τότε διάδοχό σας στο ΥΠΠΟΑ Μυρσίνη Ζορμπά.»

Αντιθέτως η κυρία Ζορμπά αναφέρει:

«Το ακριβές είναι το αντίθετο: ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί και είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ σε μη προεκλογική περίοδο, για την ακρίβεια στις 21.5.20.Ήταν καθόλα νόμιμος. Ανακλήθηκε από την επόμενη υπουργό κυρία Μενδώνη, προκειμένου να προχωρήσει με απόφασή της σε απευθείας διορισμό του κυρίου Λιγνάδη».