Την ερχόμενη Τρίτη 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των δηλώσεων COVID για το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Κατόπιν στους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δήλωση και έχουν απορριφθεί, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ενημέρωση όπου θα εξηγεί του λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση τους. Στη συνέχεια η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου για τις δηλώσεις COVID προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για το 2020.

Ενόψει των συγκεκριμένων διαδικασιών, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο επισημαίνει τρία σημεία για τα οποία κρίνει ότι απαιτείται να γίνουν βελτιώσεις.

Ένα από αυτά, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι, για ορισμένες περιπτώσεις να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υποβάλουν ακόμα και αρχικές δηλώσεις COVID για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Τα τρία αιτήματα

1. Να γίνουν δεκτές και αρχικές δηλώσεις COVID

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «το υπουργείο Εργασίας έδωσε κατ΄ επανάληψη στους εργοδότες και εργαζόμενους το δικαίωμα, συχνά πολύμηνης, αναδρομικής υποβολής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας. Επίσης πολλοί επαγγελματίες κλπ. εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δόθηκε, προέβησαν σε αναδρομικές αλλαγές ΚΑΔ που να τους εξασφαλίζουν μείωση ενοικίων.»

» Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν στους εκμισθωτές τους ότι δικαιούνται μείωση ενοικίων, χωρίς την τήρηση καμιάς προθεσμίας, όποτε ήθελε ο καθένας και σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, όταν είχε ήδη παρέλθει για τους ιδιοκτήτες η προθεσμία για να υποβάλουν εκείνοι δήλωση COVID στην ΑΑΔΕ, παρακρατώντας αυθαίρετα τα ποσά των μειώσεων από τα επόμενα μισθώματα και αδιαφορώντας για το ότι οι ιδιοκτήτες είχαν χάσει την προθεσμία και συνεπώς το δικαίωμα αποζημίωσής τους!»

» Επίσης αριθμός ιδιοκτητών, προχωρημένης ηλικίας και ιδιαίτερα από την περιφέρεια αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν υπέβαλε δηλώσεις COVID λόγω πλήρους έλλειψης ενημέρωσης για τις δηλώσεις αυτές και τις εκάστοτε συντομότατες προθεσμίες υποβολής τους».

«Επειδή είναι απαράδεκτη η ισχύς αποκλειστικών προθεσμιών μόνον για τους ιδιοκτήτες, όταν δεν ισχύουν για τους ενοικιαστές, πρέπει σήμερα να προβλεφθεί ρητά όχι μόνον η δυνατότητα διόρθωσης υποβληθεισών δηλώσεων, αλλά και η δυνατότητα υποβολής αρχικών δηλώσεων COVID, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, για όλους όσους έχασαν τις εκάστοτε συντομότατες προθεσμίες, έτσι ώστε ουδείς να χάσει τη νόμιμη αποζημίωσή του, εξ αιτίας τυπικών σφαλμάτων και αβλεψιών είτε της Διοίκησης, είτε των διοικουμένων».

2.Μηνιαίες προθεσμίες δηλώσεων-διορθώσεων

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τον υφυπουργό Οικονομικών να καθοριστεί τουλάχιστον μηνιαία προθεσμία από την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα σφάλματα και τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων COVID.

«Επισημαίνουμε προς εσάς αλλά λόγω αρμοδιότητας και προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για τις διορθώσεις που αφορούν την περίοδο του 2020, ώστε να προλάβουν οι ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα οι φοροτεχνικοί τους, πρώτα να ενημερωθούν για τα λάθη και στη συνέχεια να τα διορθώσουν, δεδομένου ότι σήμερα τρέχουν πολλές άλλες παράλληλες προθεσμίες πλήθους άλλων εφαρμογών. Γι’ αυτό ζητούμε να οριστούν τουλάχιστον μηνιαίες προθεσμίες μετά την ενημέρωση, χωρίς καμιά παράταση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

3.Υπομισθώσεις ακινήτων

Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να διευκρινιστεί αν είναι νόμιμη η μείωση του ενοικίου που οφείλεται προς τον ιδιοκτήτη-αρχικό εκμισθωτή του ακινήτου από τον ενοικιαστή που το έχει υπεκμισθώσει σε τρίτο, ο οποίος ασκεί επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι κλειστή με κρατική εντολή ή ανήκει στις πληττόμενες.

«Τέλος σας παρακαλούμε να διευκρινίσετε ρητά και κατηγορηματικά αν είναι νόμιμη η μείωση του μισθώματος που οφείλεται προς τον ιδιοκτήτη-αρχικό εκμισθωτή ακινήτου, από το μισθωτή του που το έχει υπεκμισθώσει σε τρίτο ο οποίος ασκεί «κλειστή» ή «πληττόμενη» επαγγελματική/ επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό, έτσι ώστε να σταματήσουν οι μονομερείς και παράνομες περικοπές μισθωμάτων από τους υπεκμισθωτές σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων».

Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου. Επίσης, εντός του μήνα θα ξεκινήσει και η πληρωμή των αποζημιώσεων για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.