Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της νεοαποκτηθείσας βολεϊμπολίστριας του Παναθηναϊκού Γέλενα Λεουτσάνκα για την περιπέτεια που έζησε στην πατρίδα της, Λευκορωσία, όπου το καθεστώς Λουκασένκο τη φυλάκισε επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Λεουτσάνκα πέρασε 15 μέρες πίσω από τα κάγκελα, όπου οι συνθήκες, όπως η ίδια δήλωσε στην Cosmote TV, ήταν απάνθρωπες, καθώς οι κρατούμενες δεν είχαν ούτε καν στρώματα για να κοιμηθούν!

«Δεν είσαι εκεί επειδή έκανες κάτι κακό, αλλά γιατί παλεύεις για την ελευθερία σου. Το πιο τρομακτικό είναι πως πιστεύεις ότι δεν θα βγεις ποτέ. Όχι γιατί έκανες κάτι, αλλά γιατί υπάρχουν κενά στο νόμο της Λευκορωσίας», είπε αρχικά για τις μέρες που πέρασε στο κελί, προτού σχολιάσει:

«Είμαι πολύ περήφανη. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Από τις 9 μέχρι τις 12 Αυγούστου δεν είχαμε ίντερνετ και όταν είδαμε τι έγινε, τις εικόνες, τις φωτογραφίες, βγήκαμε στους δρόμους. Οι γυναίκες έγιναν σύμβολα, βγήκαν έξω για ειρήνη».

Για το πως έφτασε μέχρι την φυλακή: «Με συνέλαβαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Ήμουν στο αεροδρόμιο. Ήταν δύο αστυνομικοί που μου είπαν ότι συμμετείχα σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Αμέσως έστειλα μήνυμα στην κόουτς Καπογιάννη και της είπα ότι με συνέλαβαν. Ήξερε τι συνέβαινε. Με έβαλαν στην φυλακή, και το δικαστήριο έγινε κατευθειάν, μέσω skype.

Ήμουν σε κελί για τέσσερα άτομα. Μας πήραν τα στρώματα, τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες, μας τα πήραν όλα. Είχαμε εφημερίδες και κάποια ρούχα για να ξαπλώσουμε. Έτσι κοιμόμουν για δύο εβδομάδες. Μας έκλεισαν το ζεστό νέρο, δεν είχαμε θέρμασνση. Δεν είχαμε τουαλέτα. Όλα αυτά σε ένα κελί».

Στη συνέχεια τόνισε: «Το θέμα μου έφερε παγκόσμια προσοχή, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη. Μιλούσαν πολλοί γι’ αυτό. Την 15η μέρα έπρεπε να αποφυλακιστώ και την 14η μου είπαν ότι βρήκαν και άλλες εικόνες μου στις διαδηλώσεις. Νόμιζα ότι θα μείνω μέσα. Τελικά ο δικαστής μου έδωσε πρόστιμο ύψους 350 δολαρίων. Δεν με άφησαν, με πήγαν στο τμήμα και εκεί ήταν ένας άνδρας που μου είπε ότι είναι λάθος αυτό που κάνω. Πήρα την οικογένειά μου, μου είπαν να μην πω πού είμαι. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, τις αξίες. Είδα διαφορετικά το μπάσκετ».

Για τους λόγους που την έφεραν στην χώρα μας: «Ήρθα πρώτα απ’ όλα για την Ελένη Καπογιάννη. Είχα παίξει γι΄αυτήν στον Λίβανο. Η ομάδα μου φέρθηκε πολύ καλά και θέλω να παίξω γι’αυτήν. Ο στόχος μου είναι πάντα να κατακτώ το πρωτάθλημα. Θα μου πάρει βέβαια λίγο χρόνο. Θέλω όμως να βοηθήσω την ομάδα με όποιον τρόπο μπορώ για να τα καταφέρω».