Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη Κύπρο ενόψει της πενταμερούς. Πέραν της επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και συζήτησαν (ανάμεσα στα άλλα) τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την πενταμερή, αναμένεται τη Δευτέρα στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με θέματα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα έχει προηγηθεί επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κάιρο και συναντήσεις με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία.

Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα η Τζέιν Χολ Λουτ. Η κυρία. Λουτ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Κύπρο ο Μπορέλ

Στην Κύπρο βρίσκεται ήδη Ζοζέπ Μπορέλ. Ηδη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ξεκίνησε την επίσκεψή του στην κυπριακή πρωτεύουσα από την Πράσινη Γραμμή και το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγραψε:

«Η αποστολή μου στην Κύπρο ξεκίνησε με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Το έργο του ΟΗΕ επί του εδάφους είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η επικείμενη άτυπη συνάντηση 5+1 του ΟΗΕ προσφέρει μια ευκαιρία προς την αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών. Η ΕΕ έχει την ισχυρή θέληση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Θα συναντηθεί με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, αλλά και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών που θα έχει στη Λευκωσία ο κ. Μπορέλ αναμένεται να αποτελέσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Μαρτίου, η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που έχει οριστεί για τις 27-29 Απριλίου, καθώς και ζητήματα Κύπρου – ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την επανάληψη μιας διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν», ενώ παραμένει δεσμευμένη και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τα δύο μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν χρήσιμη.

Είπε επίσης ότι «η λύση δεν μπορεί να έρθει από έξω», καθώς η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «πράγματι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν ξεκινά από το μηδέν» καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπάρχει μια ιστορία, με συγκλίσεις , με την υποστήριξη του ΟΗΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.