Ίσως οι περισσότεροι να το έχουν ξεχάσει, αλλά η εικόνα στις ΜΕΘ δεν έχει αλλάξει εδώ και ένα χρόνο. Είναι η ίδια και τότε που μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και χθες που έφθασε τους 449, δηλαδή 20 περισσότερους από  το προηγούμενο 24ωρο. Ιδια αγωνία, ίδια πρόσωπα, ίδια συγκίνηση όταν κάποιος ασθενής αποσωληνώνεται. Βλέπεις τις νοσηλεύτριες, είτε είναι στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, είτε στις ΜΕΘ της Σωτηρίας , ή στις ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου της χώρας, με τις χαρακτηριστικές άσπρες μπλούζες, που γράφουν πάνω σε αυτές συνθήματα για τη ζωή ώστε να τα διαβάζουν οι διασωληνωμένοι για να παίρνουν δύναμη και  κουράγιο. Τις παρατηρείς να μπαίνουν βιαστικά μέσα στους θαλάμους κρατώντας τα τάμπλετ ανά χείρας και να προσπαθούν με αυτά να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς των ασθενών: «Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», λένε.  Ο μονότονος ήχος του μόνιτορ των ΜΕΘ  δεν καλύπτει τη χαρά όταν οι νοσηλεύτριες καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά ή τη σύζυγο του ασθενούς τους, ή ακόμα όταν κάποιος ασθενής καταφέρνει και παίρνει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Η ένταση μεγάλη, το ίδιο και η συγκίνηση. Αγέρωχες, προσηλωμένες στο καθήκον, κοντά στον συνάνθρωπο και στη μοναξιά της αρρώστιας που έχει, πραγματικές ηρωίδες, που όταν βγήκαμε πέρυσι στα μπαλκόνια και τις χειροκροτήσαμε ήταν το λιγότερο που μπορέσαμε να κάνουν για αυτές. Οι εικόνες του περασμένου Μαρτίου επαναλαμβάνονται, ωσάν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, ωσάν να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές….
***

Η 82χρονη από το Παραδείσι και το εκατομμυριοστό εμβόλιο

Χθες έγινε το εκατομμυριοστό εμβόλιο, σε μια γυναίκα 82 ετών από το Παραδείσι της Ρόδου. Όταν όμως λέμε  έγιναν 1.000.000 εμβόλια το ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσοι συνολικά είναι οι εμβολιασμένοι και με τη δεύτερη δόση; Σύμφωνα με στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, 650.000 συμπολίτες μας έχουν πλήρως εμβολιασθεί και έχουν αποκτήσει αντισώματα. Αλλά σας έχω και άλλα νέα για τα εμβόλια. Ίσως την προσεχή εβδομάδα συνεδριάσει η επιτροπή εμβολιασμού και θα αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών. Εξετάζεται ακόμα και η αναθεώρηση του έως τώρα προγράμματος των κατά ηλικίας εμβολιασμών. Μαθαίνω ότι σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά μόλις έχουν επάρκεια εμβολίων να αρχίσουν τους μαζικούς εμβολιασμούς (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ισραήλ). Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Έως τότε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και η Αρχή Διαφάνειας θα κυνηγούν τους κατ΄ εξαίρεση εμβολιασμούς.
***

Σημίτης: Ανώνυμος μεταξύ ανωνύμων για το εμβόλιο

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση για τον κορωνοϊό. Ο 85χρονος πρώην πρωθυπουργός έφτασε στον «Ευαγγελισμό» στις 08:00, φορώντας μάσκα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, και περίμενε στην ουρά να φτάσει η σειρά του για να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19. Ανώνυμος μεταξύ ανωνύμων, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που έσπευσαν να πάρουν τη σειρά άλλων και να φωτογραφηθούν επιδεικτικά.. Πάντως, απ΄ ό,τι μου είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους οι πολιτικοί που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους δεν ήταν περισσότεροι από 65.
***
Κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την 3η Μαρτίου 2021, διαπιστώθηκε παραβίασή τους από τον Βουλευτή Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη. Είναι ο πρώτος βουλευτής στον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο επειδή παραβίασε τα μέτρα. Τον περίμενε επίσης και μια αυστηρότατη επίπληξη από τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Μπούγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσομάλλης βρέθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κολωνάκι. Ειδικότερα, την Τετάρτη,  ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας διενήργησαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες έλεγχο στην περιοχή του Κολωνακίου σε συνεργασία με στελέχη της αστυνομίας, με αντικείμενο τη διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Και επέβαλαν ένα σωρό πρόστιμα: Επειδή δεν φορούσαν μάσκες, επειδή λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (που δεν επιτρέπεται), ακόμα και επειδή κάπνιζαν σε κλειστό χώρο. Φτηνά τη γλίτωσε ο βουλευτής με μια «αυστηρά επίπληξη».
Ο ίδιος ωστόσο ανάφερε πως βρισκόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου το οποίο λειτουργεί νόμιμα  σε συνάντηση με δημοσιογράφο, φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Εξήγησε στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι δεν  έχουν παραβιαστεί τα περιοριστικά μέτρα και πως λειτουργεί στο πλαίσιο των βουλευτικών του καθηκόντων υποδεικνύοντας και τη βουλευτική του ταυτότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει ο βουλευτής και όχι στο λόμπι του ξενοδοχείου και επέβαλλαν το σχετικό πρόστιμο. Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο και στον δημοσιογράφο.
***

Αλαλούμ με τα SMS στο 13033

Τα… google maps έχουν «ανοίξει» από χτες οι Έλληνες προκειμένου να δουν αν θα μπορούν να επισκεφτούν από εδώ και στο εξής το σούπερ-μάρκετ που συνήθιζαν να πηγαίνουν. Ή αν θα μπορούν να πηγαίνουν τη βόλτα στο μέρος που συνηθίζουν σε περίπτωση που είναι 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Οι πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας με βαθύ κόκκινο (μπορντό- το ονομάζουν οι ειδικοί) έχουν μπερδευτεί με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί πρέπει να επισκεφθούν ουσιαστικά την κοντινότερη τράπεζα ή σούπερ-μάρκετ (εντός 2 χιλ. απόσταση), ενώ ουσιαστικά με τον κωδικό 6 μπορούν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδηλατάδα από τη Γλυφάδα μέχρι την… Αγία Παρασκευή. Με απλά λόγια, με τον κωδικό 6 ουσιαστικά οι πολίτες μπορούν να πάρουν το ποδήλατό τους και να πάνε σε όμορους δήμους ή ακόμη και πιο μακριά, ενώ με το ΙΧ αυτό δεν επιτρέπεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, αλλά και σε όσους μένουν στα όρια των δήμων.
***

Λιγότερος Λιγνάδης και λιγότερος Κουφοντίνας

Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει από τη Βουλή ότι «χρειάζεται λιγότερος δημόσιος λόγος για Κουφοντίνα και Λιγνάδη και περισσότερο για Ιάκωβο Τσούνη», δεν το λέει τυχαίως. Ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων αισθάνεται πως έχει κουράσει όλη αυτή η συζήτηση και για τους δύο, ενώ δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή στον 97χρονο εφοπλιστή, βετεράνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβο Τσούνη  που δώρισε όλη την περιουσία του και δεκάδες αποβατικά σκάφη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρασημοφορήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, αλλά πολύ λίγο απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο: «Υπάρχει κόπωση και θυμός, ανασφάλεια και αβεβαιότητα από την πανδημία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο δημόσιος λόγος είναι περισσότερο δηλητήριο και τοξικό λόγο», είπε αρχικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουν ειπωθεί πολλά για τις εξωφρενικές δηλώσεις Δρίτσα. Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν αχρείαστο δηλητήριο στον δημόσιο βίο! Πάνε τη χώρα πίσω και η χώρα πρέπει να πάει μπροστά! Ο δημόσιος βίος χρειάζεται λιγότερο Λιγνάδη και Κουφοντίνα και περισσότερο Τσούνη».
***

Ο Γιάνης, ο Τσίπρας και ο Κουτσούμπας

Με ποιον βρίσκεται πιο κοντά ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης; Με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Δημήτρη Κουτσούμπα; Το (μάλλον ρητορικό) ερώτημα που τέθηκε σε συνέντευξη του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, που αναρτήθηκε στο Youtube, είχε το ενδιαφέρον του για όσους ψάχνουν να βρουν τυχόν διεργασίες στους κόλπους της αριστερής αντιπολίτευσης. Για όσους βεβαίως έχουν ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα, η όποια συζήτηση περί συγκλίσεων ή συνεργασιών μεταξύ των δυνάμεων του αριστερού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) για κοινό αντιδεξιό μέτωπο κλπ., μοιάζει ουτοπική.
***
Αυτό φάνηκε άλλωστε όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πριν κάποιους μήνες σχετική πρόσκληση προς τα κόμματα αυτά συμπεριλαμβανομένου του ΚΙΝΑΛ, για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συνεργασίας εν όψει εκλογών (που θα γίνουν με απλή αναλογική, θυμίζω), η οποία όμως είχε άδοξο τέλος. Σε κάθε περίπτωση οι κατά καιρούς κοινές τοποθετήσεις των τριών πόλων της εγχώριας Αριστεράς (εορτασμός Πολυτεχνείου, άρσεις ασυλίας, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων νομοσχεδίων κ.ά.), έχουν προκαλέσει κάποιες συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, όμως περιορισμένου ενδιαφέροντος και εμβέλειας. «Είμαι πιο κοντά με τον Κουτσούμπα, γιατί μπορεί να διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα αλλά τουλάχιστον προς το παρόν είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει αυτό που λέει και λέει αυτό που πιστεύει, όπως εγώ, ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ισχύει», ήταν η απάντηση του κ. Βαρουφάκη. Τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ όμως τον ρώτησε;