Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνεται η τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου όπως κάθε άλλος επενδυτής.

Πρόκειται για μία κρίσιμη αλλαγή που ανοίγει το δρόμο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το ΤΧΣ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πλήρη ή μερική χρήση του δικαιώματος συμμετοχής σε νέες εκδόσεις μετοχών από τις τράπεζες ή ακόμη και να παραιτείται από το σχετικό δικαίωμα.

Έτσι παρέχονται οι απαραίτητες ευελιξίες από τη νομοθεσία για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων που θα ληφθούν για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς με απώτερο στόχο την επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον με την ίδια ρύθμιση παρέχεται στο Ταμείο η νομική κάλυψη για χρήση κάθε δυνατού και νόμιμου εργαλείου προς την κατεύθυνση αποεπένδυσής του από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις τράπεζες θα είναι δυνατή τόσο με μερική συμμετοχή ή πλήρη αποχή από εκδόσεις μετοχών, καθώς και με τη διαδικασία διάθεσης μετοχών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί άμεσα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.

Εξάλλου, στο νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι διαδικασίες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των οργάνων και των μελών του ΤΧΣ.