Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ομάδα αίματος των ατόμων που μολύνει. Σύμφωνα με νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Blood Advances», η οποία είναι μια από τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της ομάδας αίματος, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός «έλκεται» ιδιαιτέρως από το αντιγόνο της ομάδας αίματος Α το οποίο εντοπίζεται στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Οι προτιμήσεις της περιοχής πρόσδεσης του ιού στα κύτταρα

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 η οποία αποτελεί την περιοχή πρόσδεσης του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα (receptor binding domain, RBD). Μελέτησαν συνθετικά αντιγόνα των ομάδων αίματος Α, Β και Ο τα οποία εντοπίζονταν σε κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και σε ερυθρά αιμοσφαίρια και εξέτασαν πώς ο SARS-CoV-2 αλληλεπιδρά με κάθε ομάδα αίματος ξεχωριστά. Ανακάλυψαν ότι η RBD εμφάνιζε ιδιαίτερη προτίμηση πρόσδεσης στα αντιγόνα της ομάδας αίματος Α που βρίσκονταν στα αναπνευστικά κύτταρα. Δεν έδειχνε όμως την ίδια προτίμηση για τα ερυθρά αιμοσφαίρια της ομάδας αίματος Α ή για άλλες ομάδες αίματος σε κύτταρα του αναπνευστικού ή σε ερυθρά αιμοσφαίρια.

Προς καλύτερα φάρμακα και μεθόδους πρόληψης της λοίμωξης

Η ικανότητα της RBD να αναγνωρίζει και να προσδένεται στο αντιγόνο της ομάδας αίματος Α που εντοπίζεται στους πνεύμονες των ατόμων με τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος Α και της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, σημείωσαν οι ερευνητές. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ιική RBD προτιμά μόνο τον τύπο των αντιγόνων της ομάδας αίματος Α που εντοπίζονται στα κύτταρα του αναπνευστικού – αυτό πιθανώς δίνει και την εξήγηση στο πώς ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπων και τα μολύνει», ανέφερε ο Σον.

Στόουελ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Η ομάδα αίματος βέβαια κληρονομείται και δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Αν όμως κατανοήσουμε καλύτερα πώς ο ιός αλληλεπιδρά με τις διαφορετικές ομάδες αίματος ίσως καταφέρουμε να βρούμε νέα φάρμακα ή μεθόδους πρόληψης της μόλυνσης».

Ιδιες οι προτιμήσεις και του ιού του SARS

Οι ερευνητές μάλιστα εξέτασαν αν τις ίδιες προτιμήσεις εμφανίζει και η περιοχή πρόσδεσης του SARS-CoV, ενός άλλου κορωνοϊού ο οποίος προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Παρότι οι δύο κορωνοϊοί εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους, η RBD του SARS-CoV έδειξε την ίδια προτίμηση πρόσδεσης στα αντιγόνα της ομάδας Α συγκεκριμένα στα αναπνευστικά κύτταρα.

Ο δρ Στόουελ και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να δώσουν από μόνα τους την εξήγηση ή την πρόβλεψη σχετικά με το πώς κορωνοϊοί όπως ο SARS-CoV-2 και ο SARS-CoV μολύνουν άτομα με διαφορετικές ομάδες αίματος. «Η παρατήρησή μας δεν δείχνει τον μοναδικό μηχανισμό για ό,τι βλέπουμε στην κλινική πράξη, μπορεί όμως να εξηγήσει ως έναν βαθμό το πόσο επηρεάζει η ομάδα αίματος του ατόμου τη λοίμωξη με την COVID-19» κατέληξαν οι ερευνητές.