Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν «τρομερή φιλοδοξία» να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη στενότατη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας/άμυνας αλλά και της ενέργειας υπογράμμισε, σε ενημέρωση προς ομάδα διπλωματικών και αμυντικών συντακτών, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σε αυτό το πλαίσιο και ειδικότερα στην αμυντική συνεργασία, η Ουάσιγκτον κινείται σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, στην επιθυμία για νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA),

Δεύτερον, στην πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος «κεφαλαίου διμερούς συνεργασίας», όπου η σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης είναι βαρύνουσα και,

Τρίτον, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – με έμφαση στην προμήθεια της επόμενης γενιάς φρεγατών και, μεσοπρόθεσμα, στην πώληση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F35. Ο αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε βέβαιος ότι η αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες θα είναι η πλέον συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Πάιατ υπήρξε προσεκτικός στις απαντήσεις του σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας», σχολίασε ερωτηθείς για την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, αποφεύγοντας να αναφερθεί αναλυτικά στην πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την Τουρκία.

Πάντως, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει «όσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε.