Eπενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες θα υλοποιηθούν μέχρι το 2025 και θα δημιουργήσουν 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Μαζί με τις επενδύσεις των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οι επενδύσεις στον κλάδο συνολικά θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω έγιναν αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια διδικτυακής συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, 12 νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε: «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος επισήμανε: Τα τελευταία δέκα χρόνια το «clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε τα εξής: «Καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Οι επενδύσεις με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής:

– Adelco: νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο

– Βennett: νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης

– ΒΙΑΝΕΞ: επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα

– ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ: νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική

– Boehringer: Ingelheim επέκταση στο Κορωπί

– Demo: ενισχύει παραγωγή και ερευνητικό δραστηριότητα, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα

– Elpen: νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο

– Opus Materia: επέκταση της έρευνας

– Pharmathen: επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης

– Pharmazac: νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία

– Rafarm: νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιανία

– Syn Innovation: νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο

Περίπου 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου.