Νέες ετικέτες ενεργειακής αξιολόγησης θα αποκτήσουν σταδιακά όλες οι οικιακές συσκευές και οι λαμπτήρες φωτισμού, καθώς από την 1η Μαρτίου άλλαξαν η μέθοδος και τα κριτήρια κατηγοριοποίησής τους. Στόχος της ΕΕ, που αποφάσισε τις αλλαγές, είναι η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με το πόσο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον είναι το κάθε προϊόν που διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τέσσερις κατηγορίες προϊόντων αφορά προς το παρόν η νέα ενεργειακή αξιολόγηση: τα ψυγεία, τους καταψύκτες και τις κάβες κρασιών, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων και τις τηλεοράσεις ή άλλες οθόνες – μόνιτορ.

Οι λαμπτήρες φωτισμού θα αποκτήσουν νέες ετικέτες από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ άλλες κατηγορίες προϊόντων (κλιματιστικά, ηλεκτρικές σκούπες, βραστήρες, στεγνωτήρια ρούχων με κάδο…) θα εφοδιαστούν με τις καινούργιες ετικέτες από το 2022.

Καταργούνται οι σταυροί

Βάσει των νέων ρυθμίσεων οι ενεργειακές διαβαθμίσεις ορίζονται από το A έως G του λατινικού αλφαβήτου, χαρακτήρες που θα αντικαταστήσουν τον τρόπο διαβάθμισης από το Α+++ έως το D.

Από το 1995 που η ΕΕ υιοθέτησε ετικέτες κατανάλωσης για τις ηλεκτρικές συσκευές, έχουν γίνει αρκετές προσαρμογές ενεργειακών κλάσεων προκειμένου να καλυφθούν και να αποτυπωθούν οι βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί κατά την πάροδο των ετών σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές επιδόσεις των προϊόντων.

«Οι αλλαγές που έγιναν έως τώρα και κυρίως η πρόσθεση των ενεργειακών κλάσεων από το Α+ έως το Α+++ έχουν καταστήσει λιγότερο σαφή την αξιολόγηση», σημειώνει η Ademe, η ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Οικολογική Μετάβαση.

Απλησίαστο το Α

Αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η υιοθέτηση ετικετών ενεργειακής απόδοσης δίνει ένα πρόσθετο κίνητρο στους κατασκευαστές για να βελτιώνουν διαρκώς τα προϊόντα τους ώστε να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.

Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον ας μην περιμένει κανείς να βρει στην αγορά προϊόντα με αξιολόγηση Α. Με τα σημερινά δεδομένα καμία ηλεκτρική συσκευή από όσες διατίθενται δεν πληροί τις πολυ απαιτητικές προϋποθέσεις για να καταταγεί στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης.

Λεπτομέρειες με QR code

Πέρα από το νέο τρόπο διαβάθμισης, οι συσκευές θα διαθέτουν και έναν «κώδικα QR» (πρόκειται για το γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων που επιτρέπει τη γρήγορη αποκωδικοποίηση δεδομένων), ο οποίος θα επιτρέπει την πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που αφορούν τα προϊόντα.

Σκανάροντας τον QR code με το έξυπνο κινητό του ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε πρόσθετες τεχνικές πληροφορίες που αφορούν τη συσκευή και τις οποίες θα έχει «φορτώσει» στον κώδικα ο κατασκευαστής.

Επιλέγοντας πιο αποτελεσματικά από ενεργειακής απόψεως προϊόντα, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν κατά μέσον όρο 150 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις στατιστικές μετρήσεις της ΕΕ.