Το καλοκαίρι του 1966 η Κατερίνα Ζωιτοπούλου επέστρεψε στην Αθήνα από το Βερολίνο, όπου είχε ολοκληρώσει τις φωτογραφικές σπουδές της. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να ανεβεί στην Ακρόπολη με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι.

Ετσι ξεκίνησε η περιπλάνησή της στην πόλη. Ακρόπολη, Ιερός Βράχος, Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Βαρβάκειος, Πλατεία Ταχυδρομείου, Ομόνοια και Ζάππειο. Πρόσωπα, κτήρια κι ένα μεγάλο ζουμ σε μία πόλη που αλλάζει κάθε μέρα.

Και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του λευκώματος «Αθήνα/Athen – Ένα Φωτογραφικό Λεύκωμα για την Αθήνα του ’60» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο.

Στιγμές από την ζωή μίας ασπρόμαυρης Αθήνας. Μια ολόκληρη εποχή σε «στοπ καρέ». Κάτι σαν βιβλίο – ντοκιμαντέρ για την ελληνική πρωτεύουσα πόλη, τους κατοίκους και την καθημερινότητά τους.

Χωρίς, ενδεχομένως να το υποψιάζεται η πολύ νέα τότε φωτογράφος –κατάφερε να αποτυπώσει την ταυτότητα της Αθήνας σε μια άκρως μεταβατική περίοδο καθώς τότε ήταν που όχι μόνον η Αθήνα αλλά όλη η Ελλάδα άλλαζε ριζικά.

Τότε που ο χρόνος κυλούσε κάπως πιο αργά κι έτρεχε μόνο σε «κουρδισμένα» ρολόγια.

Τότε που ο κόσμος ήταν στο πήγαιν ’ έλα.

Εκφράσεις όπως «εδώ το φρέσκο ψάρι να τρώει η μάνα και στο παιδί να μη δίνει» ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ένα ηλικιωμένο φλερτάκι στους εύζωνες, ένα λαθραίο ανάγνωσμα εφημερίδας στο περίπτερο, φτώχια στο πεζοδρόμιο, ένα κομμάτι πάγος κατ ευθείαν για το ψυγείο.

Χαμόσπιτα, σκόνη, ζέστη και χώμα στο δρόμο. Το φόρεμα «λίγο πιο κάτω από το γόνατο» και η ιδρωμένη περιέργεια για το φακό μόνιμη από τότε. Βόλτες, καλοκαιρινό ραχάτι και η συνηθισμένη σαμπρέλα/παιχνίδι συντροφιά των πιτσιρικιών.

Μία συλλογή πολύτιμη που τελικά αποφάσισε να κάνει γνωστή με αυτό το ιδιαίτερο λεύκωμα.

Σημείωση: Μπορείτε να αποκτήσετε το λεύκωμα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκδότη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Xρήστος Μαρίνης-εκδ Παρασκήνιο marinisb@gmail.com .