Υπό παρακολούθηση από την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) τέθηκε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), με την υποψία του δεξιού εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η διαδικασία έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 25 Φεβρουαρίου. Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η νεολαία του AfD έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί «ύποπτη περίπτωση» και το κόμμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια.

Με την κίνηση αυτή της BfV – η οποία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί -, ενισχύεται η δυνατότητα επιτήρησης του AfD από κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των επικοινωνιών συγκεκριμένων μελών του κόμματος και της στρατολόγησης «εσωτερικών πληροφοριοδοτών».

Σύμφωνα, πάντως, με το περιοδικό Der Spiegel, η BfV δεν θα παρακολουθεί εκλεγμένα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, των τοπικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και υποψηφίους στις κρίσιμες ομοσπονδιακές

Ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του φθινοπώρου, η ηγεσία του AfD κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα προσπάθειες να αποτρέψει την παρακολούθηση, καταθέτοντας μηνύσεις κατά της BfV.

Υπό παρακολούθηση βρισκόταν ήδη από το 2019 το πιο ακραίο τμήμα του κόμματος, η «Πτέρυγα», η οποία θεωρητικά διαλύθηκε με απόφαση της ηγεσίας της AfD, όταν χαρακτηρίστηκε ως «αποδεδειγμένα εξτρεμιστική οργάνωση».

Η ΒfV φέρεται, ωστόσο, ότι διαπίστωσε πως πρώην μέλη της συνέχιζαν τη δράση τους και αποκτούσαν διαρκώς αυξανόμενη επιρροή εντός του κόμματος.