Η εκτόξευση των κρουσμάτων πάνω από τα 2.300, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ που γεμίζουν, η γρήγορη διασπορά των μεταλλαγμένου ιού, βάζουν μπροστά ένα σχέδιο ανάγκης με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας. Οι συσκέψεις έδιναν και έπαιρναν χθες όλη την ημέρα, ανάμεσά τους και μια κρίσιμη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό, ο Πρωθυπουργός ήταν συνεχώς σε επαφή μαζί της και νωρίς το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ένα από τα νοσοκομεία που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση: Το νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία».

***
Ζήτησαν να κλείσουν τη χώρα για δύο εβδομάδες

Συνεδρίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η επιστημονική επιτροπή των ειδικών, σε μια δραματική συνεδρίαση, κατά την οποία, όπως έμαθα, υπήρξε πρόταση να κλείσει όλη η Ελλάδα για δύο εβδομάδες! Δηλαδή να χαρακτηρισθεί κόκκινη όλη η χώρα για 15 ημέρες. Να μην ανοίξει τίποτα, να μην κυκλοφορεί κανείς. Περίπου όπως συνέβη στην περίοδο του πρώτου κύματος. Βεβαίως, η πρόταση αυτή θα επανεξετασθεί και σήμερα στη νέα συνεδρίαση που θα έχουν οι Λοιμωξιολόγοι. Ζήτησαν όμως για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων να στέλνονται ασθενείς από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας σε νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας, μια πρόταση όμως που βρήκε τους περισσότερους Λοιμωξιολόγους αντίθετους, με τη λογική ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν βαριά άρρωστοι και ηλικιωμένοι από την Αττική σε Λαμία ή Λάρισα.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Σωτηρία ευχαριστώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν μέρα νύχτα τη μάχη κατά του φονικού ιού, ζητώντας απ΄ όλους να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια, οι 333 κλίνες covid του συγκεκριμένου νοσοκομείου ήταν σχεδόν γεμάτες. Όπως σχεδόν γεμάτες ήταν και οι 84 κλίνες των ΜΕΘ (ανάμεσά τους και οι 50 δωρεάν της Βουλής). Στην Αττική η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ ήταν, (ώρα 6.30 μ.μ.) στο 95%.

Η κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε, είναι κρίσιμη. Το πρέσινγκ που δέχεται το σύστημα Υγείας μεγάλο, και γι’ αυτό μπήκαν σε ενέργεια νέες στρατηγικές, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν:

* Αναδιάταξη των δυνάμεων των νοσοκομείων στην Αττική. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία (πρώτα) το Σισμανόγλειο και (εν συνεχεία) το Τζάνειο γίνονται νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό κι αν απαιτηθεί θα υπάρξει μετατροπή και άλλων νοσοκομείων της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία κορωνοϊού. Ειδικά για το Σισμανόγλειο, μαθαίνω ότι αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά όλων των εκτός Covid κλινικών του στο Ερρίκος Ντυνάν, που αυτή τη στιγμή έχει πληρότητα 30%. Το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να δηλώσουν το βάρος της νοσηλείας των non Covid-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
*Μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες covid. Ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας με παρεμβάσεις του ζητούσε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαθέσουν κρεβάτια και για απλή νοσηλεία covid, αλλά (κυρίως) για ΜΕΘ.
Ο βασικός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της δυναμικότητας του ΕΣΥ ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία στα νοσοκομεία της Αττικής, ώστε να απορροφήσουν την πίεση που δέχονται τούτες, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται εδώ, όπως αναφέρθηκε στις συσκέψεις, ότι από πέρυσι έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, ωστόσο λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία Αττικής γίνονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου από τις 300 κλίνες covid, οι ΜΕΘ να φτάσουν τις 340 έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη μάχη έχουν ήδη εισέλθει και ιδιωτικές κλινικές στην Αττική που προσπαθούν να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία, όπως αναφέραμε, δέχονται ασφυκτικά πίεση.

***

Προτεραιότητα του Τσίπρα το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε, την ίδια ώρα το πρόγραμμα του κόμματός του για το ΕΣΥ: Υποστήριξε ότι ένα νέο ΕΣΥ δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση, «είναι εθνική επιταγή» και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα του κόμματός του για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει, όπως είπε, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών ισότιμα, να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές, να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

***

Γεγονός: Το Καστελλόριζο είναι covid free

Στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης βρίσκεται ένα καταπράσινο νησί στα υπέροχα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Και τώρα όλοι του οι κάτοικοι είναι και ασφαλείς! Όλοι οι κάτοικοι του Καστελλόριζου έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 και το νησί δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού», γράφει η γερμανική «Bild».

«Τώρα στεκόμαστε εδώ στο λιμάνι και μιλάμε χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ ότι η μάσκα μου δεν έχει τοποθετηθεί σωστά», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αχλαδιώτης. Μπορεί κανείς κυριολεκτικά να νιώσει το γέλιο και την ανακούφισή του, σχολιάζει η δημοσιογράφος Λιάνα Σπυροπούλου που υπογράφει το κείμενο και προσθέτει: Το Καστελλόριζο είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα χωρίς κορωνοϊό. «Εμβολιάσαμε 350 άτομα», δήλωσε ο Αχλαδιώτης στην BILD. «Οι κάτοικοι, οι γιατροί, οι δάσκαλοι και το Λιμενικό -είναι όλοι ασφαλείς τώρα. Αυτά λέει δημοτική αρχή του Καστελλόριζου. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το καλοκαίρι αναμένεται να βουλιάξει από τουρίστες και ποιος αλήθεια δεν θα ήθελε να βρεθεί στο Καστελλόριζο ώστε να περάσει τις διακοπές του με ξεγνοιασιά και με ασφάλεια. Αφήστε που το πήραν χαμπάρι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και θέλουν να στείλουν τα (τυχερά) στελέχη τους για τηλεργασία.

***

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΡΤ

Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί αλλά αυτό το σίριαλ αντιπαράθεσης ΕΡΤ και ΣΥΡΙΖΑ καλεί κρατεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταματά να επιτίθεται στον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα επειδή είναι ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατηγορεί την ΕΡΤ ως κομματική τηλεόραση που δέχεται εντολές από το Μαξίμου. Χθες όμως η «κόντρα» ανέβηκε στα ύψη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επισήμως από την ΕΡΤ να μεταδώσει απευθείας την ομιλία και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ΕΣΥ. Έλα όμως που η ΕΡΤ αρνήθηκε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μεταδίδει πλέον πολιτικές ομιλίες. Ως παράδειγμα έφερε ότι δεν μετέδωσε ούτε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη το 2109 στο Συνέδριο της ΝΔ. Ούτε ολόκληρη τη πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επέμεινε, λέγοντας ότι η ΕΡΤ επιχειρεί να εξαφανίσει τον κ. Τσίπρα. Υπήρξε όμως μια… αντιπρόταση από την ΕΡΤ προσφέροντας μόλις λίγα λεπτά απευθείας μετάδοση στις 5 το απόγευμα (που είχε ψυχαγωγική εκπομπή) γιατί, όπως διεμήνυσαν στον ΣΥΡΙΖΑ μεταδίδουν ομιλίες μόνον όταν συμπίπτουν με ενημερωτικές εκπομπές. Έτσι επειδή η εκπομπή είναι ψυχαγωγική θα μεταδώσουν μόνον πέντε λεπτά και εν συνεχεία στα δελτία ειδήσεων θα καλύψουν επαρκώς την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον που οι Συριζαίοι δεν έκαναν δεκτή την προσφορά και το σίριαλ συνεχίζεται.

***
Πόσοι θα πάρουν αύξηση στην ΕΡΤ

Μια και έγινε λόγος για την ΕΡΤ, μαθαίνω ότι η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης έκανε τις προτάσεις της για την αύξηση των μισθών των στελεχών της για τους οποίους είχε προσφάτως αποφασίσει η κυβέρνηση. Όπως μου είπαν, δεν πρόκειται να δοθούν σε όλους αυξήσεις, αλλά μόνον 15% αύξηση επί του μισθού τους στους γενικούς διευθυντές και διευθυντές. Ρώτησα εάν θα υπάρξει η ίδια αύξηση και για τους δημοσιογράφους ή τους παρουσιαστές ειδήσεων ή ακόμα για την κεντρική παρουσιάστρια και μου απάντησαν ότι «για να πάρει αύξηση θα πρέπει να την κάνουμε πρώτα αρχισυντάκτρια». Να σημειώσω τέλος ότι η αύξηση κατά 15% στους μισθούς στελεχών αποτελεί πρόταση της ΕΡΤ, η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών.