Η Λευκωσία επιδιώκει αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη φάση του Κυπριακού με την επερχόμενη πενταμερή διάσκεψη και αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο.

Εντονη κινητικότητα

Εν όψει της πενταμερούς παρατηρείται έντονη κινητικότητα περί του Κυπριακού από τη βρετανική πλευρά (αυτό συμβαίνει κάθε φορά όταν υπάρχουν περιθώρια έναρξης ενδοκυπριακού διαλόγου), αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Κύπρος.

Ετσι η συνομιλία που θα έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου με την Ανγκελα Μέρκελ θα κινηθεί στον ρόλο που θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει την όλη διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη όμως την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (πάγιο αίτημα της Λευκωσίας).

Επιπλέον η επικοινωνία με την κυρία Μέρκελ γίνεται ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Η Λευκωσία θεωρεί αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως μια καλή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα ώστε η Άγκυρα να καταστεί περισσότερο συνεργάσιμη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις για δύο κράτη.

Η επίσκεψη Μπορέλ

Ετσι η άφιξη του κ. Μπορέλ στην Κύπρο θα επικεντρωθεί στα ζητήματα που αφορούν την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Κυρίως ενόψει και της προετοιμασίας της έκθεσής του για την Τουρκία, όπου θα συμπεριλάβει και την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο (Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου).

Ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι θα συζητήσει και το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και την πενταμερή στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν θα βρεθεί στην Κύπρο, θα συναντήσει και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.