Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, στην πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη, και ενώ σε αρκετές νομαρχιακές οργανώσεις δόθηκε σκληρή μάχη των μηχανισμών, θέλει να προτάξει θετικό προγραμματικό λόγο παράλληλα με την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που θα έχει δίπλα του τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό θα μιλήσει για ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που «θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα μειώνει το κόστος υγείας σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή και θα δίνει βάρος στην πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού επεμβαίνοντας εγκαίρως στους κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν».

Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιαστούν είναι η θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας, νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

Επίσης θα προταθεί η μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων για την αντιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Ορισμένες βασικές προτάσεις:

1. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.

2. Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την Κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

3. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που «θωρακίζουν» θεσμικά το χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών υγείας και δεν επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς.

4. Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας. Νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

5. Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων – σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους.

6. Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων) για την αντιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

7. Επικουρική-συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, με βάση καθορισμένες ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

8. Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος

Το ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής του έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόταση που θα καταθέσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προτείνει να υπάρξει ρύθμιση του κορονοχρέους στη λογική του πλαισίου που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (το 2019 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία), δηλαδή επιμήκυνση πληρωμών στο χρόνο μέχρι και 120 δόσεις, διαγραφή προσαυξήσεων και διαγραφή ακόμα και μεγάλου μέρους κεφαλαίου με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανάγκη του δανειολήπτη να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα διαβίωσης και παράλληλα να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

«Το χρέος που ρυθμίζεται με αυτόν τον τρόπο αφορά το δημόσιο» είναι η άποψη του Τάκη Κορκολή από τους βασικούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα επί των οικονομικών και όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος θα αποτελέσει ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της επόμενης περιόδου.

Ο ίδιος πιστεύει ότι κρίνεται απαραίτητο να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων (πάγωμα υποχρεώσεων, επιμηκύνσεις, δόσεις). Όσον αφορά το κούρεμα των χρεών υποστηρίζει, ότι πέραν του μη συνυπολογισμού τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων επί του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, θα πρέπει να εξεταστούν τα περιθώρια για μείωση του ονομαστικού κεφαλαίου ανά περίπτωση με βάση τα δημοσιονομικά και ταμειακά δεδομένα/περιθώρια του προϋπολογισμού (αντί της συνηθισμένης πρακτικής των οριζόντιων λύσεων) με προτεραιοποίηση στα ασθενέστερα στρώματα.

«Η παραπάνω αναφορά αφορά το χρέος προς τις φορολογικές αρχές, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το χρέος προς τις τράπεζες είναι ξεχωριστό, αλλά και εκεί τα ιδρύματα, με βάση τις κεφαλαιακές δυνατότητες τους, θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις όπως το πάγωμα υποχρεώσεων (που ήδη γίνεται, με τις συνολικές υπό αναστολή υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 28 δισ.€) και οι επιμηκύνσεις».

Συζήτηση

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πρώην Υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μεταξύ άλλων από την επίσημη σελίδα του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, το επίσημο κανάλι του Αλέξη Τσίπρα στο YouTube,