Προχωρά από την Τράπεζα Πειραιώς η υλοποίηση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρει την επωνυμία “Vega”, η οποία περιλαμβάνει κυρίως δάνεια σε οριστική καθυστέρηση με εξασφαλίσεις επί οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων.

Οπως ανακοινώθηκε, η Πειραιώς Financial Holdings και η Intrum υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για την πώληση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Vega.

Εντός του Φεβρουαρίου 2021, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση υπαγωγής των τιτλοποιήσεων Vega στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων ‘’Ηρακλής’’ βάσει του Ν. 4649/2019.

Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους περίπου €1,4 δισ.

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την προσδοκόμενη εύλογη αγοραία αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Vega αποτελείται από τρία οχήματα ειδικού σκοπού, με τις ονομασίες Vega I NPLFinance DAC, Vega II NPL Finance DAC & Vega III NPLFinance DAC, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου €4,9 δισ.