Να επιδείξουν υπομονή και να «αντέξουν 4 έως 6 εβδομάδες» ακόμη ζήτησε από τους συμπολίτες του ο Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν στη Γαλλία ως το Πάσχα των Καθολικών (4 Απριλίου), καθώς τα κρούσματα παραμένουν πολλά και η πανδημία επιμένει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε την παραπάνω δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συζήτησης με σπουδαστές σε ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στη Σταν, μια περιοχή του Παρισιού.

Σημειώνεται ότι καθώς οι δείκτες έχουν ξαναπάρει την ανιούσα στη Γαλλία, νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν προσεχώς σε περίπου 20 διαμερίσματα που έχουν τεθεί υπό «αυξημένη επιτήρηση».

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε νομάρχες και εκλεγμένους αξιωματούχους των διαμερισμάτων αυτών, που βρίσκονται κυρίως στο Ιλ-ντε-Φρανς και γύρω από μεγάλες μητροπόλεις. Τοπικά lockdown για το Σαββατοκύριακο, όπως αυτά που ισχύουν ήδη στη Νίκαια (νοτιοανατολικά) και στη Δουνκέρκη (βόρεια), μπορεί να αποφασιστούν ως αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπολογίζει στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, κυρίως των πιο ευπαθών ομάδων και των προσώπων που τις φροντίζουν, προκειμένου να μετριαστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως στα μέσα Μαΐου «στο σύνολο των ατόμων άνω των 50 ετών θα προταθεί μια πρώτη» δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, «τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών θα έχουν εμβολιαστεί» είπε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης αυτή την εβδομάδα συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσουν την εφαρμογή ενός «υγειονομικού πιστοποιητικού», το οποίο όμως δεν θα είναι «διαβατήριο εμβολιασμού», ενόψει του ανοίγματος χώρων πολιτισμού και εστιατορίων που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.