Παραμένει ακόμη αμφίβολο αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας της Covid-19 δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ.

Μεγάλη αβεβαιότητα

«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια ζώνη μεγάλης αβεβαιότητας για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο ιός», είπε ο Βαν-Ταμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους.

«Το αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές στο εξωτερικό, σε μέρη όπως η Ευρώπη, εξαρτάται από το τι θα πουν και θα κάνουν οι άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες» εξήγησε. «Δεν πρόκειται να σας δώσω μια σαφή απάντηση επειδή ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι θα έλεγα μόνο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, είπε από την πλευρά του ότι το σχέδιο για την έξοδο από το λοκντάουν, με την επαναλειτουργία των σχολείων από την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να προχωρήσει παρά τα έξι κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία.

Ο Χάνκοκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έκτο πρόσωπο που έφερε αυτήν την παραλλαγή έσπασε την καραντίνα. «Στην περίπτωση του έκτου κρούσματος (…) προσπαθούμε να εντοπίσουμε αυτό το πρόσωπο, όμως επίσης δεν έχουμε δει κάποια περαιτέρω μετάδοση στην κοινότητα», σημείωσε.

Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η βρετανική κυβέρνηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αφού «ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη μετάδοση (της νέας παραλλαγής) μόνο σε αυτούς τους έξι ανθρώπους», πρόσθεσε.