Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων, το 62%, δεν θέλουν να κάνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και περίπου το ίδιο ποσοστό, 64%, πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada Center.

Το υψηλότερο ποσοστό

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Levada Center που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό του 62% των Ρώσων που δεν θέλει να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 18-24 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι νέοι άνθρωποί είναι αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 19% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εμβολιασθεί, ενώ το 75% δήλωσε ότι δεν θέλει. Στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, το 23% δήλωσε ναι στο εμβόλιο και το 73% όχι. Στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω το 40% δήλωσε ότι θέλει να εμβολιασθεί και το 49% όχι.

Παρενέργειες

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αιτιολογούν την στάση τους αυτή προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τις παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον πυρετό και την κόπωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι το 56% των Ρώσων δεν φοβούνται αν θα μολυνθούν από την Covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.601 ατόμων και σε 50 περιοχές της χώρας, έδειξε επίσης ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου.

Η προέλευση του κοροναϊού

Η προέλευση του κορονοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η πλειονότητα των βιολόγων και ιολόγων πιστεύει ότι ο ιός αυτό είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Οι απεσταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση του ιού, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να έχει ξεφύγει από εργαστήρια. Η κύρια υπόθεση που έκαναν, είναι ότι ο κορονοϊός προέρχεται από τη νυχτερίδα, παρότι υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, και πιθανόν μολύνοντας αρχικά άλλο είδος ζώου.

Σοκάρει η πλειοψηφία

Η άποψη ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε ως νέα μορφή βιολογικού όπλου, κυριαρχεί στους Ρώσους ηλικίας 40-45 ετών, με το 71% μεταξύ αυτών να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Μόνο το 23% πιστεύει στην φυσική προέλευση το ιού.

Η Ρωσία, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 4,3 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, έχει εγκρίνει τρία εμβόλια κατά της Covid-19.

Η χώρα, με πληθυσμό 145 εκατ. κατοίκους, άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ρώσοι εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.