Μπορεί τα καταστήματα να είναι κλειστά, πλην όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μερική άρση του lockdown.

Έτσι, στέλνοντας μήνυμα σε νέο πενταψήφιο θα μπορούν να ψωνίζουν σε εμπορικά καταστήματα οι πολίτες, αφού ανοίξει το λιανεμπόριο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιστρατεύει τον αριθμό 13032, όπου οι πολίτες θα στέλνουν SMS για να μπορούν να βγουν να κάνουν τα ψώνια τους σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Σε αντίθεση με τα γραπτά μηνύματα στο 13033 το SMS, στο 13032 δεν θα περιλαμβάνει κάποιον κωδικό αλλά μόνο ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας του αποστολέα.

Ωστόσο, όσον αφορά στη διεύθυνση μπαίνει ένας αστερίσκος καθώς όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, η υπηρεσία φαίνεται -προς το παρόν- να λειτουργεί και χωρίς αυτή.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα έχει ο εκάστοτε καταναλωτής για τις αγορές του, αυτό θα είναι τρεις ώρες.

Μάλιστα, θα επιτρέπεται μόνο ένα μήνυμα την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033.

Πιερρακάκης: Είμαστε έτοιμοι

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, έτοιμη είναι η εφαρμογή με το SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm, ανέφερε ότι «το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από εκεί και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί, θα το δούμε στην πορεία».

«Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη τη χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή», εξήγησε.

Πότε θα ανοίξει η αγορά

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ενώ για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τόνισε πως «το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε».

Παράλληλά, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως, αναφορικά με το λιανεμπόριο, υποστήριξε πως το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου και «συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική».

Τι είπε ο Γεωργιάδης για το λιανεμπόριο

Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας για το άνοιγμα της αγοράς, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και τον Μάιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του σήμερα, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104.6:

«Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά. Όπως βλέπετε η πανδημία δεν υποχωρεί. Είναι μια δύσκολη ασθένεια και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι, δυστυχώς, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα υποχωρήσει. Κάνω έκκληση. Καταλαβαίνω τον κόσμο, έχει πιεστεί, δεν αντέχει άλλο, αλλά είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Είναι κρίμα».

Επίσης σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα και από τον Μάιο και μετά πολύ – πολύ καλύτερα, γιατί πια θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες 50 και άνω. ‘Αρα, αυτοί που κυρίως μπαίνουν στα νοσοκομεία και προκαλούν πίεση στο σύστημα υγείας, θα έχουν εμβολιαστεί. Η ασθένεια θα υπάρχει, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας θα μειωθεί. ‘Αρα, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κάποιο βαθμό στην κανονική μας ζωή».