Μπορεί έναν χρόνο μετά το πρώτο πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα αρκετές περιοχές της χώρας μας να βρίσκονται εν μέσω ενός σκληρού lockdown ωστόσο μία κοντινή μας χώρα έχουν αρχίσει «να ανασαίνει» αίροντας πολλούς περιορισμούς.

Ο λόγος για το Ισραήλ, μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό όπως η Ελλάδα η οποία μετά από ένα παρατεταμένο lockdown έχει αρχίσει να ανοίγει οικονομικές δραστηριότητες.

Για να μπορέσει να οδηγηθεί όμως η χώρα σε αυτή την εξέλιξη είχε προηγηθεί μαζικός εμβολιασμός των πολιτών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 3 εκ. πολίτες και με τη δεύτερη δόση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χορήγηση του «πράσινου διαβατηρίου», μιας φόρμας δηλαδή που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος της είναι εμβολιασμένος και του επιτρέπεται η είσοδος σε χώρους που μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν κλειστοί και απαγορευμένοι.

Δεν είναι μόνο η τεράστια πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού για μια χώρα που δεν απέχει από τον δικό μας πληθυσμό και με την οποία υπογράψαμε διμερή συμφωνία για τον τουρισμό εν όψει της θερινής περιόδου…

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα

Ήδη τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και οι δημόσιες πισίνες έχουν ανοίξει, όπως και άλλες εγκαταστάσεις, έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα σε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ στο Τελ Αβίβ τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη συναυλία, μόνο για τους ηλικιωμένους που είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κοροναϊό.

Έρχεται το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι με το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων ως τα μέσα Μαρτίου, όπου κι εκεί θα ισχύσει ότι ανοιχτά θα είναι μόνο όσα έχουν πρόσβαση σε πεζόδρομο ή διαθέτουν εξωτερικό χώρο και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ως ανώτατο όριο πελατών.

Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει ένα ενδεδειγμένο ρίσκο, καθώς ο εμβολιασμός δεν επιτρέπεται για άτομα κάτω των 16 ετών, οπότε ο συγχρωτισμός τους με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παραμείνει ελεγχόμενος και πολλοί από τους χώρους ψυχαγωγίας θα παραμείνουν μη προσβάσιμοι.

Το βασικό όμως είναι ότι η μείωση στις συμπτωματικές μολύνσεις του κοροναϊού έχει ξεπεράσει το 94%, πράγμα που δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα ανοίγοντας σταδιακά τα πάντα.